compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 38 19-9 t/m 25-9
WEB | mobiel
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Gouden Palm voor Das weiße Band

Gouden Palm voor Das weiße Band

Grand Prix voor Un prophete van Audiard

25-5-2009 Zondag werd de 62ste editie van het filmfestival in Cannes afgesloten met de uitreiking van de prijzen. De prestigieuze Gouden Palm ging naar Michael Hanekes Das weiße Band. De Grand Prix ging naar Un prophète van regisseur Jacques Audiard.

Delen op facebook

Twee keer eerder won Michael Haneke een prijs op het filmfestival in Cannes. In 2001 kreeg hij de Grand Prix voor La Pianiste en in 2005 werd hij onderscheiden voor de regie van Caché. Dit jaar kon hij voor het eerste een Gouden Palm in ontvangst nemen. Het in zwart-wit geschoten oorlogsdrama Das weiße Band gaat over een Noord-Duits dorpje, waar aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog strenge methoden worden gehanteerd om de jeugd normen en waarden bij te brengen.

De Grand Prix ging naar Un prophète van Jacques Audiard. De film was a sinds het begin van het festival een grote kanshebber voor een onderscheiding. De film over een jonge Arabier, die terecht komt in een Franse gevangenis en daar zichzelf ontplooit tot maffiabaas, is (net als Das weiße Band) aangekocht door Sony Pictures Classics en zal in de loop van dit jaar wereldwijd uitgebracht worden.

Tijdens het prijzenfestival bleven enkele groten onder de regisseurs met lege handen staand. De films van Pedro Almodóvar, Ang Lee en Ken Loach werden niet onderscheiden. Quentin Tarantino boekte een klein succesje dankzij Christoph Waltz, die onderscheiden werd voor zijn rol in Inglourious Basterds. Ook Lars Von Trier kreeg geen directe onderscheiding voor het veelbesproken Antichrist. Die eer ging naar Charlotte Gainsbourg, die de prijs voor beste actrice in ontvangst nam. Antichrist kreeg nog wel een smalende 'anti-prijs' van de Oecumenische jury. Festivaldirecteur Thierry Fremaux gaf echter aan dat de prijs niets te betekenen had en dat de toekenning ervan een belachelijke beslissing was die grenst aan een oproep tot censuur.

De oeuvreprijs van het festival ging dit jaar naar de Franse regisseur Alain Resnais, bekend van onder meer L'année dernière à Marienbad en Hiroshima, mon Amour. De filmmaker won slechts één keer eerder een onderscheiding in Cannes voor Mon Oncle d'Amerique en had een slechte verhouding met het festival, maar werd nu toch voor zijn complete werk beloond.


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.