compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 12 21-3 t/m 27-3
WEB | mobiel
Us - Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Gus van Sant wint Gouden Palm van Cannes

Gus van Sant wint Gouden Palm van Cannes

26-5-2003 De film 'Elephant' van de Amerikaanse regisseur Gus van Sant is zondag onderscheiden met de Gouden Palm van het internationaal filmfestival in Cannes. In de lowbudgetproductie 'Elephant' staat een bloedbad op een school centraal.

Delen op facebook

Van Sant, die al bekend was door zijn film Good Will Hunting, kreeg tegen de festivalregels in ook de prijs voor de beste regie. De winnende film van vorig jaar, Bowling for Columbine, ging eveneens over geweld in de Amerikaanse samenleving naar aanleiding van de schietpartij op een school en was uiteindelijk goed voor een Oscar.

Elephant volgt studenten in de uren voor de dramatische finale. De filmtitel is gebaseerd op uitspraken over het geweld in Noord-Ierland in de jaren tachtig, dat net zo gemakkelijk te negeren was als 'een olifant in de woonkamer'.

Van Sant kreeg hetzelfde gevoel over de bloedbaden die in de afgelopen jaren zijn aangericht op scholen. Hij wilde naar eigen zeggen laten zien welke factoren tot een dergelijke tragedie kunnen leiden. De twee hoofdrolspelers in de Turkse film Uzak, Muzaffer Ozdemir en de inmiddels overleden Mehmet Emin Toprak, werden onderscheiden als beste acteur. Marie-Josée Croze werd uitgroepen tot beste actrice voor haar rol in The Barbarian Invasions. De juryprijs ging naar At Five in the Afternoon, over de positie van vrouwen in Afghanistan sinds de Taliban zijn verdreven.


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.