compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 12 21-3 t/m 27-3
WEB | mobiel
Us - Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Hoofdprijs Cannes voor Ken Loach

Hoofdprijs Cannes voor Ken Loach

Britse regisseur wint Gouden Palm

29-5-2006 CANNES - Het was de achtste keer dat de Britse regisseur Ken Loach meedong naar de prestigieuze prijs van het filmfestival in Cannes. Dit keer won hij met zijn film The Wind That Shakes the Barley de belangrijkste prijs.

Delen op facebook

Zondagavond maakte de jury onder leiding van Wong Kar-Wai bekend dat The Wind That Shakes the Barley onmiskenbaar tot winnaar van de Gouden Palm was uitgeroepen. Volgens de Chinese regisseur was ieder jurylid emotioneel geraakt door de film van Ken Loach. In de film wordt de Ierse vrijheidsstrijd in 1920 beschreven en de geboorte van de IRA die daaruit voortvloeide.

Loach's film gold niet als een van de favoriete films. Babel, het drieluik van de Mexicaanse regisseur Alejandro González Iñárritu was dat wel, maar werd 'slechts' bekroond voor beste regie. Ook Pedro Almodóvar's Volver was kanshebber en werd onderscheiden voor de beste vrouwelijke hoofdrol, die verrassend genoeg niet naar één persoon, maar naar zes personen ging, waaronder Penelope Cruz. Ook de onderscheiding voor beste mannelijke hoofdrol ging naar een groep mensen, in dit geval de cast van Indigènes van Rachid Bouchareb.

De Grand Prix, de grootste onderscheiding na de Gouden Palm, ging naar Fransman Bruno Dumont voor zijn film Flandres, over Vlaamse soldaten die aansluiting zoeken in de maatschappij na de oorlog. De Juryprijs ging naar de Britse regisseuse Andrea Arnold voor Red Road, over een vrouw die over de wereld waakt door bewakingscamera's.


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.