compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 16 18-4 t/m 24-4
WEB | mobiel
Baantjer het Begin - Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > IFFR 2004 verwacht 2500 gasten

IFFR 2004 verwacht 2500 gasten

18-1-2004 ROTTERDAM - Het IFFR 2004 verwacht 2500 gasten, waaronder 350 regisseurs van geselecteerde films. Alle regisseurs van Competitiefilms en bijna alle regisseurs van films die mede dankzij een bijdrage van het Hubert Bals Fonds tot stand kwamen, zijn aanwezig in Rotterdam.

Delen op facebook

Van over de hele wereld verwacht het festival onder meer de Franse regisseurs Bruno Dumont en Julie Bertucelli, de Indiase regisseur Kamal Haasan; Bahman Kiarostami, Jafar Panahi en Babak Payami uit Iran; de Thaise regisseur Pen-ek Ratanaruang en een omvangrijke Japanse delegatie van onder meer Takeshi Kitano, Fukasaku Kenta, Kawase Naomi en Kurosawa Kiyoshi. Eveneens uit Azië komen Chinese regisseurs Gan Xiao'er, Zhang Yuan, He Jianjun en Wang Xiaoshuai. Uit de Verenigde Staten zullen de volgende regisseurs de wereldpremières van hun films in het programma-onderdeel 'Homefront USA' bijwonen: Esther Bell, Michael Jackson Chaney, John Landrum, Jenny Perlin, Deborah Stratman en Lauren Halsey Brown.

Voor de derde keer organiseert het IFFR de dagelijkse serie 'What (is) Cinema'-interviews, debatten en talkshows, ditmaal van donderdag 22 tot en met vrijdag 31 januari. Binnen deze serie is een belangrijke plek ingeruimd voor de 'In Person'-interviews, telkens vanaf 15.30 uur, met Takeshi Kitano, Catherine Breillat, Michael Winterbottom, Harmony Korine, Artist in Focus Isaac Julien en de Filmmakers in Focus Raúl Ruiz en Ken Jacobs. De What (is) Cinema?-debatten vinden plaats van 18.00 tot 19.00 uur en worden vanaf 22.30 uur gevolgd door de Late Show gepresenteerd door Wilfried de Jong.

Het International Film Festival Rotterdam en het Berlin International Film Festival zetten hun samenwerking in de vorm van de 'Rotterdam-Berlinale Express' voort. Vijf CineMart 2004-projecten zullen worden gepresenteerd tijdens de Berlinale Co-Production Market die plaatsvindt van zondag 8 en maandag 9 februari 2004. De vijf voor de Rotterdam-Berlinale Express 2004 geselecteerde projecten zijn:
3 Needles, regisseur: Thom Fitzgerald, producent: Emotion Pictures, Canada.
Comme tout le monde, regisseur: Pierre-Paul Renders, producent: Entre Chien et Loup, België.
The Good Heart, regisseur: Dagur Kari, producent Zik Zak Filmworks, IJsland.
"The Paraffin Child", regisseur: Simone Horrocks, producent: T.H.E. Films, Nieuw-Zeeland.
"Sonetàula", regisseur: Salvatore Mereu, producent: Axelotil Film en Lucky Red, Italië.

Onder de titel 'Digital: Dream or Nightmare?' zal het Rotterdam Film Parliament dit jaar gewijd worden aan digitale distributie. Op zondag 25 januari zal de aanwezige internationale filmvakwereld debatteren over de voors en tegens van digitale distributie (variërend van satelliet, computers, beams tot en met dvd en internet). Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder meer de consequenties van digitale distributie voor de onafhankelijke film, het gevaar van piraterij en de wijze waarop in de toekomst films verkocht (wereldwijd of per territorium?) zullen worden. Gemodelleerd naar het Britse Lagerhuis zullen een aantal sprekers onder leiding van parlementsvoorzitter Nik Powell pleiten voor óf tegen de motie: 'This house believes that the digital dream of distribution is nightmare for independent cinema', waarna de motie vervolgens in stemming zal worden gebracht.

Na de 33e festivaleditie, zijn laatste als co-directeur, zal Simon Field bij het IFFR betrokken blijven als lid van de selectiecommissie van het Hubert Bals Fonds. Samen met producent Keith Griffiths zal hij uitvoerend producent worden van een serie films gemaakt in opdracht van Weense Mozartjaar 2006. Deze films met een vooruitstrevend karakter vormen, samen met muzikale en architectonische opdrachten, onderdeel van het ambitieuze 'New Crowned Hope'-project onder artistieke leiding van theater- en operaregisseur Peter Sellars. Over dit laatste project zal in de loop van 2004 meer bekend worden gemaakt. Simon Field wordt verder directeur van de Britse producent Illuminations Films, geleid door Keith Griffiths en John Wyver. Illuminations Films heeft films geproduceerd van onder meer Jan Svankmajer, Stephen en Timothy Quay, Chris Petit en Patrick Keiller.


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.