compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 27 2-7 t/m 8-7
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > In gesprek met Menna Laura Meijer
Kyteman - Now What? Interview

In gesprek met Menna Laura Meijer

Interview met de regisseur van Kyteman - Now What?

De documentaire "Kyteman - Now Wat?" draait momenteel op het IDFA in Amsterdam en vanaf 1 december is de film ook in de bioscoop te zien. Biosagenda.nl belde met regisseur Menna Laura Meijer.

Delen op facebook
Menna Laura Meijer (c) MVSP

Menna Laura Meijer (c) MVSP

We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Menna Laura Meijer is geen onbekende van Kyteman, ook wel bekend als Colin Benders. Zij maakte de videoclip van She Blew Like Trumpets toen hij nog helemaal niet bekend was. Toen Kyteman besloot te stoppen met zijn succesvolle hiphoporkest vond Meijer dit een goed moment om te beginnen met een documentaire.

Menna Laura Meijer (MLM): Het succes was een bekend verhaal. Je kan geen film maken over alleen maar succes. Er moet wel iets op het spel staan om überhaupt en onderwerp voor een documentaire te hebben.

Als iemand zo jong is en besluit te stoppen op het hoogtepunt is dat een hele heftige beslissing. En ook heel erg moedig. Normaal gesproken ben je zo blij met je succes dat je dat wil vasthouden. Als je dus besluit om te stoppen en dan niet weet wat daarna moet gaan gebeuren is dat voor een film een veel spannender gegeven.

'Het succes was een bekend verhaal'

De titel van de film is niet toevallig gekozen. Na het grote succes zien we Kyteman worstelen om iets nieuws te verzinnen. Dit gaat niet zonder slag of stoot en het lijkt of hij in een groot gat valt.

MLM: Voor een film is dat juist interessant. Je voelt dat dingen echt op scherp komen te staan. Het succes van Kyteman heeft een achterkant met heel veel geploeter en heel veel gedoe. In dat soort situaties leer je mensen het beste kennen.

Rapper PAX, een van de vrienden van Kyteman en onderdeel van het hiphoporkest stelt op een gegeven moment dat er een dunne grens is tussen een oprechte chaoot en een verwend jongetje. We zien PAX niet zeggen welke van de twee Kyteman dan is.

MLM: Het antwoord op die vraag is eigenlijk de crux van de film. Er zijn zoveel mensen met hem bezig. Zijn dat mensen die het hem mogelijk mogelijk maken om weg te zakken en niks te doen of zijn dat de mensen die hem drijven? Is hij zonder die mensen verloren of laat hij het zich het allemaal welgevallen? Ik denk dat het voor ieder voor zich is om het antwoord op die vraag te bepalen.

'Het gebaande pad is niet zo uitdagend en spannend'

Menna Laura Meijer heeft een duidelijke reden om Kyteman als onderwerp van een documentaire te maken.

MLM: Ik vind Colin iemand die heel erg inspirerend kan zijn. Het volgen van het gebaande pad is niet zo uitdagend en spannend. Hij heeft heel veel lef en neemt hele grote risico's. Hij rekt grenzen op en kiest niet voor de makkelijke weg. Men moet niet onderschatten hoe bijzonder dat is.

Ik denk oprecht dat het een hele getalenteerde jonge muzikant is. Hij is bijzonder charismatisch. Je bent benieuwd wat hem motiveert en wat hem drijft. Toen wij draaiden was hij pas 24 dus ik vind het uitzonderlijk dat zo'n jong iemand zo'n hele film kan dragen.

Quirijn Foeken

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.