compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 04 23-1 t/m 29-1
WEB | mobiel
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Interview Ben Stiller en Austin Abrams over Brad's Status
Interview

Interview Ben Stiller en Austin Abrams over Brad's Status

Ben Stiller: "Moeilijke zaken vormen een onderdeel van ieders leven"

29-9-2017 : Biosagenda sprak Ben Stiller en Austin Abrams tijdens het Toronto International Film Festival over het vinden van de juiste chemie in de film Brad's Status, je afmeten aan anderen en drummen in je high school band.

Delen op facebook
Ben Stiller en Austin Abrams, still uit Brad's Status © 2017 Amazon Studios

Ben Stiller en Austin Abrams, still uit Brad's Status © 2017 Amazon Studios

In Brad's Status speelt Ben Stiller een vader, die met zijn zoon (gespeeld door Austin Abrams) langs verschillende universiteiten gaat, om kennis te maken. Daar komt hij een oude vriend tegen. De ontmoeting doet hem twijfelen over de keuzes die hij gemaakt heeft in het leven.

Biosagenda.nl: Brad's Status heeft veel goede recensies gekregen.
Ben Stiller (BS): “Ik lees nooit de recensies dus vertel me alsjeblieft niks. Nee, dat is leuk om te horen. Ik ben een fan van Mike (White, red.) en ik heb het gevoel dat hij een risico nam met deze film. Hoe het verhaal is opgebouwd, is anders dan wat je normaal ziet.”

Biosagenda.nl: Wat was de reden dat je deze film besloot te doen?
BS: “Ik vond het script meteen geweldig. En dat gecombineerd met een goede regisseur gaf de doorslag. Ik ken Mike al jaren maar had nog nooit met hem samengewerkt. Ik was bekend met zijn werk want hij is een veel gevraagde komedie schrijver. Dus ik wist dat als hij dit regisseerde het speciaal zou worden, omdat hij een echte connectie met dit project zou voelen.”

Biosagenda.nl: Het personage dat je speelt maakt in de film een soort midlife crisis mee. Hoe zie jij het personage? Vind je het een donkerder personage dan je hiervoor hebt gespeeld?
BS: “Ik zag het zelf niet als een donkerder personage. Hij heeft zijn gebreken, maar ik had het gevoel dat Mike echt wilde laten zien wat dit personage allemaal meemaakt qua ups en downs in de paar dagen waarin het verhaal zich afspeelt. En ik speel inderdaad iemand die iets doormaakt, een soort inzinking beleeft of crisis. Hij heeft emotioneel wat zaken waar hij mee om moet gaan en het heeft effect op al zijn relaties. Het gaat denk ik om een milde vorm van depressie, de manier waarop iemand zich dan niet meer verbonden voelt met de mensen om hem heen.”

Ben Stiller: "Je kan chemie niet nabootsen, het is er of het is er niet."


Biosagenda.nl: Jullie hebben in de film een mooie chemie. Hoe hebben jullie die vader- zoon band gecreëerd?
Austin Abrams (AA): Veel konden we baseren op het script en de rest ontstond door de tijd, die we samen doorbrachten. Hoe denk jij daarover?
BS: “Ik denk dat het kwam door de casting en de manier waarop Mike de acteurs wist te vinden die juist waren voor de rollen. Het is moeilijk om vooraf te weten hoe het gaat uitpakken. Je kan chemie niet nabootsen, het is er of het is er niet. Maar we namen de tijd om elkaar te leren kennen, maakten twee road trips en die tijd droeg er zeker aan bij. En het hielp dat Austin nuchter is, goed kan acteren... en neurotisch is, nee serieus. Ik voelde tijdens de opnames dat we beiden een hele andere acteerbenadering hadden. En dat was goed want het veroorzaakte een natuurlijke spanning in de scènes en dat droeg bij aan het eindresultaat.”
AA: “Ja, dat voelde ik ook tijdens de opnames”
BS: “Soms was het een beetje vreemd, ik weet nog dat we de scène opnamen waarin Austins personage een toelatingsgesprek heeft. Die scène opnemen, had een lading en was een beetje methody. Maar dat was juist heel natuurlijk en een goed ding.”

Biosagenda.nl: Ben, in de film meet jouw personage zich continue af aan anderen. Hij ziet het leven dat zijn vrienden leven als hemels vergeleken bij dat van hem. Hoe vaak heb jij in je leven gehad, dat anderen zo naar jou keken?
BS: “Ik heb niet vaak gehad dat mensen, dat tegen me zeiden. Maar als ik bijvoorbeeld een personage als dit speel, hoor ik mensen vaak zeggen “jouw leven is heel anders”. Ik ben me bewust en dankbaar voor de geweldige dingen die ik in mijn leven heb, maar dat neemt niet weg dat ik ook issues heb waar ik mee om moet gaan. Dood, gezondheid, verlies, relaties en pijn en al die moeilijke zaken vormen een onderdeel van ieders leven. Het is makkelijk bij een film als deze om het af te doen als middle aged white guy problems. Maar ik denk ook als je je niet herkent in dit personage omdat je een heel ander leven hebt, er nog altijd herkenning is in het vergelijken van jezelf met anderen.”

Biosagenda.nl: Heb jij dat gedaan?
BS: "Jazeker, vaak zelfs. In mijn business is het moeilijk om dat niet te doen."
AA: "Ik doe dat ook en mijn vrienden ook."
BS: "Ik denk dat iedereen dat doet. Het gaat erom in hoeverre je het je leven laat beïnvloeden en wat je met die gevoelens doet. Ik heb een vriend die een succesvolle regisseur en producent is en die meet zich continue aan anderen, alleen hij doet het hardop. Dan belt hij me op en zegt hij: ik ben zo boos over die Star Wars- film, waarom kan ik die film niet doen en waarom krijgt die persoon alle awards en ik niet. Maar het heeft iets gaafs want hij weet zich wel uit te drukken en zegt alles wat anderen in gedachten denken. En hij heeft er een gevoel van humor bij en ik denk dat het goed is om toe te kunnen geven, dat je meer wil bereiken. Je moet dat kunnen erkennen voor jezelf hoe je je voelt, maar het daarna ook weer laten gaan."

Ben Stiller: "Ik denk dat het goed is om toe te kunnen geven, dat je meer wil bereiken."


Biosagenda.nl: Had jij invloed op de casting?
BS: Ja, ik was betrokken bij het proces. Maar vanaf de eerste auditie van Austin wisten we dat hij de juiste persoon was om dit personage te spelen. Er kwamen veel jonge acteurs auditie doen maar Austin wist het personage zo een diepgang te geven door het leven in te blazen. Dat was heel bijzonder.

Biosagenda.nl: Heb jij zelf nog contact met mensen met wie je naar school ging?
BS: “Vijf jaar geleden was de 30- jarige reünie van mijn middelbare school en toen heb ik weer opnieuw contact gelegd met oude vrienden. Ik zat op de middelbare school in een band, een niet zo goede band die Capitol Punishment heette.”
AA: “Dat klinkt zo cool.”
BS: “We hebben een album opgenomen dat werd gefinancierd door de moeder van Chris, die onze band manager was. Dat album heette Road Kill. En ik heb dus weer contact met die jongens en we spreken af en toe af om samen te jammen. Ik speel daarin de drums.”

Biosagenda.nl: Wat vonden jullie het leukste aspect van met elkaar samenwerken?
AA: “Ik vond het mooi hoe echt hij is en hoe hij altijd alles op de beste manier wil doen. Ik leerde zoveel door te zien hoe hij werkt, zijn focus en de slimme keuzes die hij maakt. Ik heb zoveel goede dingen te zeggen, ik heb niks slechts te melden ook niet achter gesloten deuren. Ik kan alleen maar geweldige dingen over hem zeggen.”
BS: “Ik vond het mooi om te zien hoe hij bezig is met het acteerwerk, hoe hij een idee formuleerde over wat hij wilde doen en zich scènes eigen maakte. Hij maakte het me makkelijk om zijn vader te spelen, omdat hij zichzelf is en weet wat hij wil. Veel van hoe hij zich opstelde was voor mij herkenbaar, omdat ik zelf ook vader ben van een tiener. En het is geweldig om met iemand te werken, die het serieus neemt.”

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.