Op grond van de Algemene Verordening Gegevensbescherming worden cookies als persoonsgegevens beschouwd. Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
AKKOORD  Lees meer
compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 29 19-7 t/m 25-7
WEB | mobiel
Mamma Mia! Here We Go Again - Film van de week
MENU
Home > Filmnieuws > Interview Damon Gameau - That Sugar Film
Interview

Interview Damon Gameau - That Sugar Film

'De voedselindustrie is hetzelfde als de tabaksindustrie'

18-5-2016 Vanaf 19 mei draait That Sugar Film in de bioscopen, een documentaire over het effect van suiker op het menselijk lichaam. BiosAgenda sprak regisseur Damon Gameau.

Interview Damon Gameau - That Sugar Film

Interview Damon Gameau - That Sugar Film

Damon Gameau is niet alleen de regisseur van deze film maar ook de proefpersoon. Hij stopte een aantal jaar geleden met het eten van suiker en in deze documentaire eet hij weer evenveel suiker als de gemiddelde Australiër. Hij eet alleen producten met veel suiker, die allen worden geadverteerd als gezond.

BiosAgenda.nl: Waarom stopte je eigenlijk in eerste instantie met suiker eten?

Damon Gameau (DG):'In de film vertel ik het al een beetje: om indruk te maken op een meisje. Toen ik haar voor het eerst ontmoette at ik slecht en dronk ik cola. Ik deed net alsof ik geïnteresseerd was in gezond eten en begon haar voedsel te eten. Ik kon al snel niet geloven hoe ik anders ik me voelde. Ik sliep beter en viel af. Ik dacht er verder niet veel over na maar drie jaar later werd ik gevraagd om een film te maken en ik dacht dat suiker wel een interessant onderwerp was.'

BiosAgenda.nl: Hoe heb je vorm van de film gekozen? Er zijn wat parallellen met een film als Super Size Me.

DG: 'Ik wilde het persoonlijk maken in plaats van wetenschappers hun verhaal te laten doen. Mensen moesten zich erin herkennen. En Super Size Me had die lichte toon die goed was. We wilden een documentaire die de mainstream kon bereiken. Het is ook bedoeld voor de jongere generatie. Zij moeten de boodschap te horen krijgen.'

BiosAgenda.nl: Wanneer merkte je de eerste effecten toen je weer begon met suiker eten?

DG: 'Vrij snel eigenlijk. Na vier dagen voelde ik al een effect op mijn stemming. Je moet wel weten dat ik nauwelijks suiker at en overging naar veertig theelepels per dag. Dat is een vrij dramatische verandering. Maar ik voelde me vooral mentaal uitgeput, en dat was al voor de fysieke symptomen aantraden. Echt voedsel is levend maar bewerkt voedsel is dood: het ligt al heel lang op een plank. Dat verwerk je anders. Dat vond ik toen vrij verrassend.'



BiosAgenda.nl: De film is al een paar jaar oud. Hoe zijn de reacties tot nu toe?

DG: 'Pretty crazy. Het is de documentaire met de hoogste opbrengst ooit in Australië. De film is uitgekomen in 35 landen en heb inmiddels 110 Q&A's gedaan. Mensen zijn op het moment heel bewust van voedsel dus de documentaire komt precies op het goede moment.'

BiosAgenda.nl: Ik doelde eigenlijk vooral op de wetenschappelijke respons.

DG: 'Die is ook zeer goed. Sommige mensen zijn negatief maar soms twijfel ik aan hun agenda. Maar de meeste suikerwetenschappers zijn blij met het feit dat ik hun wetenschap toegankelijk heb gemaakt. Daarom heb ik ook veel Q&A's gedaan bij medisch personeel. Dat is nooit mijn bedoeling geweest met de film maar ik ben er wel heel blij mee.'

BiosAgenda.nl: Dan ben ik toch benieuwd naar die negatieve reacties.

DG: Er zijn groepen mensen, vooral diëtisten die hun training 25 jaar geleden hebben gehad, die nog steeds beweren dat het allemaal draait om energiebalans. Dat je alle calorieën er af kunt trainen. Maar alle wetenschap van de laatste vijf jaar zegt dat dit niet klopt. Sommig voedsel triggert insuline, het ander is verslavend, weer ander voedsel heeft een effect op je honger-gevoel. Al die dingen hebben een ander effect. Er is een verschil tussen 150 calorieën in een avocado of in een blik cola. Wat dat betreft zitten we in een wetenschappelijke transitiefase.'

BiosAgenda.nl: Maar als je de wetenschappers in uw film opzoekt lijken er veel te zijn waarvan de uitspraken onder vuur liggen zoals Gary Taubes.

DG: 'Dat komt omdat de voedselindustrie erg machtig is, net als de tabaksindustrie dat was. Ze creëren ambiguïteit en vertragen zo de processen. Want zolang er geen wetenschappelijke consensus is kunnen zij overleven. De voedselindustrie is precies hetzelfde als de tabaksindustrie. Sterker nog, veel voedselbedrijven zijn overgenomen door de tabaksbedrijven. Dus zij kennen het spel: of het nu het betalen van wetenschappers is of het in diskrediet brengen van iedereen die zich uitspreekt. Maar ik geloof erin dat mensen deze dingen vooral zelf gaan uitzoeken. Probeer eens suiker uit je dieet te halen. Dat is het enige wat ik wil.'

BiosAgenda.nl: De voedselindustrie komt niet echt aan het woord in je film.

DG: 'Ze weigerden allemaal commentaar.'

BiosAgenda.nl: Maar iemand als David Wolfe, die wel wordt opgevoerd in uw film, heeft een paar hele vreemde dingen gezegd.

DG: 'Om eerlijk te zijn kende ik David Wolfe toen niet zo goed en toen wij hem interviewde was hij niet zo bekend. Mensen schrijven me vandaag de dag nog steeds dat hij een fantast is en dat hij niet in mijn film moet. Maar hij had wel een interessante invalshoek over suiker. Maar van Gary Taubes heb ik alles gelezen. Ik denk dat alles wat hij zegt binnen vijf jaar gemeengoed is. Hij is momenteel bezig met een groot suikeronderzoek ter waarde van 60 miljoen dollar. Maar er zal altijd controverse zijn, wie ik ook in mijn film stop.'

BiosAgenda.nl: Maar David Wolfe zegt dat de aarde plat is.

DG: 'Haha, ja dat klopt. Ik heb niet echt contact met hem dus ik snap dat mensen zo reageren. Hij heeft inderdaad een paar zeer vreemde dingen gezegd maar dat moet hij zelf weten.'

BiosAgenda.nl: Ben je op de hoogte van de laatste wetenschappelijke studies?

DG: 'Ja, mensen sturen mij hun onderzoeken omdat ze vinden dat ik het toegankelijk kan maken. En omdat de publieke interesse op dit moment zeer hoog is krijgen ze hun onderzoek veel sneller gefinancierd. Er is een mondiale interesse in suiker en mijn film kwam op het juiste moment.'

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.