compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 03 17-1 t/m 23-1
WEB | mobiel
Mary Queen of Scots
MENU
Home > Filmnieuws > Iraanse actrice en regisseur om kus naar rechter

Iraanse actrice en regisseur om kus naar rechter

4-10-2002 Een kus van een bekende actrice op het voorhoofd van een Iraanse regisseur heeft de twee voor de rechter doen belanden in de islamitische republiek.

Delen op facebook

Lichamelijk contact tussen man en vrouw die niet met elkaar zijn getrouwd, is strikt verboden in Iran. De strenge islamitische wetten in Iran zijn ingevoerd na de islamitische revolutie van 1979 onder leiding van ayatollah Khomeini. Een man en een vrouw mogen elkaar zelfs niet de hand schudden.

Er viel daarom een verontwaardigde stilte toen tijdens het Haqiqat (Waarheid) filmfestival in Yazd actrice Gohar Kheirandish een kus gaf op het voorhoofd van Ali Zamani. Ze deed dat toen ze hem de prijs voor de beste regisseur overhandigde.

De conservatieve autoriteiten - die de ceremonie ook bijwoonden - gaven opdracht tot arrestatie van de twee, nadat een grote groep demonstranten zich had verzameld bij de Muhammadiyyeh moskee en maatregelen eiste. Bovendien riep men leuzen als 'Weg met de USA!', 'Weg met de hypocrieten!' en 'Vernedering? Nooit!'.
Hojatoleslam Mohsen Talebpour, de vertegenwoordiger van Ayatollah Khamenei in Yazd, beweerde dat 'de vijand vandaag zijn pijlen heeft gericht op onze islamitische overtuigingen' en vroeg de autoriteiten om de zaak tot de bodem uit te zoeken.

Zamani, een twintiger, verscheen woensdag inmiddels voor de rechter en werd op borgtocht vrijgelaten. De actrice, van boven de vijftig, moet haar aanklacht nog te horen krijgen.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.