compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 27 2-7 t/m 8-7
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Jack Monkau ontvangt eerste Otto Sterman Oeuvre Award

Jack Monkau ontvangt eerste Otto Sterman Oeuvre Award

Jack Monkau mocht gisteravond — tijdens de openingsavond van DBUFF — als eerste acteur de speciale prijs in ontvangst nemen voor mensen in de kunstsector die het pad vrij hebben gemaakt voor zwarte sterren. De prijs, vernoemd naar de eerste zwarte acteur in Nederland, werd uitgereikt door initiatiefnemer Raymi Sambo.

Jack Monkau in Wildschut 1985

Jack Monkau in Wildschut 1985

We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Da Bounce Urban Film Festival (DBUFF). 1 t/m 5 november in Pathé Arena & Bijlmerparktheater.

DBUFF is een co‐productie van Maybuse, organisator van evenementen als Da Bounce Comedy Nights en Da Bounce Movie Nights, en Capture22. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Democratie & Media, het Filmfonds, Gemeente Amsterdam, het Amsterdams Fonds voor de Kunst en Fonds 1818, het Bob Angelo Fonds, het VSB fonds en Fonds 21.

De Otto Sterman Oeuvre Award is genoemd naar de eerste professionele zwarte acteur in Nederland. Otto Sterman (1913-1997) was een rasechte Amsterdammer die met zijn iconische voordracht, ‘Ik Ben Een Neger’, de ogen van het publiek opende en het slavernijverleden in een nieuw perspectief zette. In 1939 was Sterman voor het eerst op het podium te zien. In die tijd kregen zwarte acteurs de minder serieuze rollen of stonden op het podium om uitgelachen te worden. ‘Eén der negers’ stond er vaak bovenaan zijn script. Diepe indruk maakte hij in 1950 als de gelynchte neger in De eerbiedige lichtekooi van Sartre. Hij speelde die rol opnieuw in 1956 in een veelbesproken tv-opvoering met Andrea Domburg, en in 1964 bij toneelgroep Centrum. Otto Sterman overleed in 1997. Met deze award wordt óók hij postuum geëerd.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.