compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 50 13-12 t/m 19-12
WEB | mobiel
Aquaman - Film van de week
MENU
Home > Filmnieuws > Juan Antonio Bardem overleden

Juan Antonio Bardem overleden

31-10-2002 De Spaanse regisseur Juan Antonio Bardem is woensdag op 80-jarige leeftijd overleden in Madrid. Hij behoorde met Buñuel en Berlanga tot de belangrijkste Spaanse naoorlogse cineasten.

Delen op facebook

Veel van Bardems films gelden in zijn geboorteland als klassiekers. J. A. Bardem was een prominente vertegenwoordiger van een generatie Spaanse filmmakers die zich distantieerde van de dictatuur van generaal Franco. Hij was sinds 1943 lid van de Spaanse communistische partij.

In Muerte de un Ciclista (1955) en Calle Mayor (1956) schetse hij een onthutsend beeld van de Spaanse maatschappij ten tijde van de dictatuur onder Franco. Tijdens de opnamen van Calle Mayor werd Bardem opgepakt. Hij zat nog in de gevangenis toen hij in 1958 voor "La Venganza" werd onderscheiden op het internationale filmfestival van Cannes.

Bardem was medeoprichter van de filmmaatschappij Uninci. Als voorzitter was hij daar onder andere verantwoordelijk voor de productie van de film Viridiana van landgenoot Luís Buñuel. Bardem is een broer van de Spaanse actrice Pilar Bardem en een oom van de acteur Javier Bardem.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.