compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 12 21-3 t/m 27-3
WEB | mobiel
Us - Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Jury Istanboel trekt zich terug

Jury Istanboel trekt zich terug

Slot ceremonie geannuleerd

14-4-2015 Het 34e Istanbul Film Festival schrapt alle competities dit jaar. Het festival werd gedwongen om de Koerdische documentaire Bakur terug te trekken afgelopen zondag. Uit solidariteit trokken andere Turkse filmmakers hun films terug en de jury stapte op.

Delen op facebook

Aanleiding voor de rel was een e-mail die de organisatie afgelopen zaterdag ontving van de ministerie van Cultuur waarin gesteld werd dat alleen Turkse films die goedgekeurd zijn door de regering mee mogen doen aan het festival. Enkele uren voor de vertoning van de Turks-Koerdische documentaire Bakur (Noord). De organisatie besloot vervolgens om de documentaire niet in première te laten gaan.

Uit protest trokken tientallen Turkse filmmakers hun films van het filmfestival. De jury van het festival stapte vervolgens op en de festivalorganisatie besloot de wedstrijd te schrappen en dit jaar de Zilveren en Gouden Tulp niet uit te reiken, alsook het slotceremonie van aanstaande zondag te annuleren.

De documentaire, Bakur (van filmmakers Çayan Demirel en Ertugrul Mavioglu, 2015) geeft een blik in de guerilla kampen van de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) in Turkije. Volgens de documentaire is de PKK steeds meer een vrouwenbeweging geworden.

De beslissing van de organisatoren om gehoor te geven aan het bevel van het ministerie veroorzaakte een golf van verontwaardiging. Op maandag publiceerde ruim 100 filmmakers, waaronder de meest recente laureaat van de Palme d'Or in Cannes Nuri Bilge Ceylan, een open brief in de Turkse media, waarin zij de regering beschuldigen van "onderdrukking en censuur".

"Wij, de ondergetekenden filmmakers, verzetten ons tegen het opleggen [van deze verordening] als een instrument van censuur," .... "Het festivalprogramma werd weken geleden aangekondigd, en andere lokale films die niet het staatscertificaat hadden werden gescreend zonder problemen" aldus de filmmakers in de brief.

De internationale zeskoppige jury van filmcritici, er zat ook een Nederlander in, trok zich terug uit solidariteit en ook omdat zij bedenkingen heeft dat films een officiële certificaat moeten hebben om vertoond te mogen worden, wat snel als een vorm van censuur gebruikt kan worden.

Het 34e Istanbul Film Festival wordt georganiseerd door de Istanboel Stichting voor Cultuur en Kunst (Istanbul Kültür Sanat Vakfi - IKSV) tussen 4 en 19 april 2015.

Dit jaar waren 204 films geprogrammeerd op het festival van 222 regisseurs uit 62 landen in meer dan 20 categorieën. Het festival programmeert films uitgekomen in 2014 en 2015 alsook films die eerder in première gingen in Sundance en Berlijn. Naast speelfilms vertoont het festival ook documentaires en kinderfilms.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.