compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 12 21-3 t/m 27-3
WEB | mobiel
Us - Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Kingdom of Heaven heeft hels effect

Kingdom of Heaven heeft hels effect

Kruistochtfilm Ridley Scott bekritiseerd.

31-3-2005 Uitgerekend op 5 mei, door minister Verdonk tot dag van bezinning gedoopt, komt Ridley Scott's Kingdom of Heaven uit. De film geeft een negatief beeld van de moslimcultuur en zal onnodige commotie met zich meebrengen.

Delen op facebook

Op het eerste gezicht is er niets aan de hand. Kingdom of Heaven lijkt in veel opzichten een episch oorlogsverhaal in de lijn van Troy en The Lord of the Rings. Ook de cast (Orlando Bloom, Liam Neeson, Jeremy Irons) past geheel in het kader van een onbetwiste blockbuster. De setting is echter zeer gevoelig; de kruistochten aan het einde van de 12de eeuw. Christelijke kruisvaarders trokken ten strijde tegen de moslims in het oosten, een thema dat zorgvuldig aangepakt dient te worden.
Er werden ook daadwerkelijk maatregelen genomen. Toen het script klaar was in de zomer van 2004, werd het naar vijf experts op het gebied van de Kruistochten gestuurd. Eén van hen was dr. Khaled Abou El Fadl, professor Islamitische wetgeving aan de universiteit van California. Volgens hem zullen mensen die de film hebben gezien met een negatief beeld over moslims de bioscoopzaal uitlopen.
Hij staat hierin niet alleen. Meerdere ingewijden beamen dat de film fouten bevat, van historische missers tot culturele misinterpretaties. Waar de christelijke strijders in de film neergezet worden als helden die van eenvoudige smid opklimmen tot heldhaftige kruisvaarder, worden de islamitische karakters nauwelijks uitgewerkt en neergezet als emotieloze fanatici die bereid zijn te sterven in een oogwenk.
Ondanks de kritieken van Abou El Fadl en de zijnen lijkt het er niet op dat regisseur Ridley Scott iets zal veranderen aan zijn film. Abou El Fadl kan alleen maar hopen dat de meest onjuiste scènes zijn herzien. 'Het is een gemiste kans om wederzijds begrip tussen christenen en moslims aan te moedigen. De timing is in ieder geval erg merkwaardig.'
Kingdom of Heaven gaat op 5 mei in première.


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.