compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 46 14-11 t/m 20-11
WEB | mobiel
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Korte docu Becoming, laat celdeling zien
Short of the Week

Korte docu Becoming, laat celdeling zien

Van een één-cellige organisme naar een salamander

10-6-2019 Elke week kiezen ShortCutz Amsterdam en BiosAgenda samen een korte film. De film Becoming was genomineerd voor Mr. Zee Best Documentary en laat het proces van groei zien van salamander. Van de hand van natuurfilmer Jan van IJken.

Delen op facebook

De groei van de amfibische alpenwatersalamander, die voorkomt in Centraal- en Zuid-Europa. Zij broedt in ondiep water, waar de larven worden geboren, uitkomen en zich voeden met plankton, voordat de benen ontspruiten en naar het land gaan.

Deze timelapse video van de Nederlandse regisseur Jan van IJken volgt de ontwikkeling van een ééncellige zygoot tot de uitgebroede larve van de salamander. Gefilmd op microscopisch kleine schaal zijn de verbluffende details vastgelegd. Becoming is een opmerkelijke kijk op het proces van celdeling en differentiatie, vanwaar alle dieren - van nieuwelingen tot mensen - komen.

Jan van IJken is een fotograaf en filmmaker — autodidact — en werkt doorgaans onafhankelijk aan langdurige projecten. Eerder maakte hij ook de korte documentaires The Art of Flying (2015) — over een zwerm vogels — en "Facing Animals" (2012) — over de complexe relatie van mens en dier.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.