compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 48 1-12 t/m 7-12
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Korte film A Man Falls From The Sky grote winnaar Shortcutz Awards

Korte film A Man Falls From The Sky grote winnaar Shortcutz Awards

Heddy Honigmann gelauwerd voor haar oeuvre

De Nederlandse korte film 'A Man Falls From The Sky' won maar liefst 6 van de 11 awards tijdens de vijfde editie van Shortcutz Amsterdam. Heddy Honigmann kreeg de Career Award voor haar bijdrage aan de Nederlandse film.

Delen op facebook
Jan Verdijk en Kurt Platvoet gingen zelf met 3 awards naar huis © BiosAgenda.nl

Jan Verdijk en Kurt Platvoet gingen zelf met 3 awards naar huis © BiosAgenda.nl

We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Shortcutz Amsterdam houdt jaarlijks de Shortcutz Amsterdam Annual Awards, een prijzenavond voor Nederlandse korte films. De grote winnaar van afgelopen zondagavond was 'A Man Falls From The Sky', van Jan Verdijk en Kurt Platvoet. De jonge filmmakers wonnen € 10.000, te besteden aan nieuwe filmprojecten.

AWARDS A MAN FALLS FROM THE SKY
• Beste Film: Jan Verdijk en Kurt Platvoet
• Beste Regisseur: Jan Verdijk en Kurt Platvoet
• Beste Scenario: Jan Verdijk en Kurt Platvoet
• Beste Actrice: Jacqueline Blom
• Beste Acteur: Raymond Thiry

Hiernaast won A Man Falls From The Sky ook de publieksprijs.

Jury met klinkende namen

De weg naar deze award-avond was lang. Tijdens de bijna wekelijkse activiteiten van Shortcutz Amsterdam werden er steeds twee korte films vertoond. In totaal dongen 64 films mee naar 11 awards. De jury bestond onder andere uit Rutger Hauer, Tygo Gernandt, Willeke van Ammelrooy, regisseurs Roel Reiné (Michiel de Ruyter) en Eddy Terstall (Simon) en producenten Pieter Kuijpers (regisseur Van God Los) en Jan Harlan (The Shining). Uiteindelijk won A Man Falls From The Sky vijf jury-awards.

Jan Harlan vertelde tijdens de uitreiking van de prijs voor 'Beste Film' dat hij zo onder de indruk was van 'A Man Falls From The Sky', dat hij deze als lesmateriaal gebruikt voor filmstudenten.

Andere winnaars


Beste Camerawerk

LABOR (Bevalling) door Myrthe Mosterman

Beste Montage

AMUSE door Ivo van Aart

Beste Animatie

PARADE door Digna van de Put

Beste Documentaire

CHE! door Elsbeth Fraanje

Beste Experimenteel

EIN PROST door Noël Loozen

Publieksprijs

'A Man Falls From The Sky' won ook de publieksprijs. Daarvoor zijn de films op tournee geweest in verschillende steden in Nederland en het buitenland (Brazilië, Duitsland, Portugal en Groot-Brittannië). Het gemêleerde publiek koos uiteindelijk 'A Man Falls From The Sky' voor de 'International Audience Award'. Gareth Wiley (producent Match Point en Vicky Cristina Barcelona) reikte deze onderscheiding uit. Hij omschreef 'A Man Falls From The Sky' als 'uniek in zijn soort' en vond dat de film 'the elephant in the room' toonde, wat deze tot echte kunst zou maken.

Henny Honigmann
De avond stond in het teken van de filmmaakster Heddy Honigmann, die een onderscheiding kreeg voor haar volledige oeuvre. Co-presentator René Mioch typeerde Honigmann als de keizerin van de Nederlandse documentaire. Filmrecensent Hans Beerekamp omschreef Honigmann als 'een kosmopolitisch meisje (...) dat uiteindelijk toch doet wat ze wil'. Hij liet een compilatie zien van haar werk, variërend van documentaires tot speelfilms.

De zichtbaar ontroerde Honigmann hield een pleidooi tegen de tot in details uitgewerkte scenario's die ingediend moeten worden bij het Filmfonds, wat verstikkend zou werken. "Het kenmerk van een documentaire is nou eenmaal dat je niet van te voren weet wat er gaat gebeuren, wie je tegenkomt en wat die gaat zeggen of doen."

Ze adviseerde de zaal, die vol filmmakers zat, dat je geen film kan maken over grote concepten zoals 'poëzie' of over 'de taxiwereld', maar wel over één persoon, over hoe zij of hij de wereld beleeft. Dat soort kleine films zou meer gemaakt moeten worden, aldus Honigmann.

Eerdere Career Awards

Honigmann is de vijfde filmmaker die een Career Award kreeg van Shortcutz Amsterdam. Pieter Kuijpers, Rutger Hauer, Jos Stelling en George Sluizer gingen haar voor.

Shortcutz wekelijks te zien op BiosAgenda

De laatste twee jaar verzorgt Shortcutz Amsterdam elke week de korte film voor het rubriek Short of the Week op BiosAgenda.nl. Shortcutz Amsterdam is een organisatie die gevestigd filmtalent in contact wil brengen met beginnende filmmakers, om zo het Nederlandse talent te stimuleren.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.