compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 50 13-12 t/m 19-12
WEB | mobiel
Aquaman - Film van de week
MENU
Home > Filmnieuws > Lawrence of Arabia verkozen tot beste Britse film

Lawrence of Arabia verkozen tot beste Britse film

16-8-2004 LONDEN - De film 'Lawrence of Arabia' (1962) van regisseur David Lean is uitverkoren tot de beste Britse film aller tijden. De verkiezing was een initiatief van de krant The Sunday Telegraph.

Delen op facebook

De krant had 230 regisseurs, acteurs en andere betrokkenen uit de filmwereld gevraagd lijstjes van onder meer hun favoriete films in te dienen. Als winnaar kwam de rolprent Lawrence of Arabia uit de bus. Een andere productie van Lean, Brief Encounter (1945), is nummer twee op de lijst. Carol Reed's thriller The Third Man - een bewerking van Graham Greenes boek - werd derde, net voor The Ladykillers (1955), en Alfred Hitchcocks The 39 Steps.

The Sunday Telegraph concludeert uit de uitslag dat de hoogtijdagen van de Britse film voorbij zijn. In de toptwintig staan slechts twee min of meer recente films, Four Weddings and a Funeral (1994) en Trainspotting (1996).

David Lean werd tevens tot beste regisseur gekozen. In de verkiezing van de invloedrijkste Brit in de wereldcinema komt hij echter niet verder dan een derde plaats achter winnaar Alfred Hitchcock en Charlie Chaplin.


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.