compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 50 13-12 t/m 19-12
WEB | mobiel
Aquaman - Film van de week
MENU
Home > Filmnieuws > Literaire klassieker Camera Obscura verfilmd

Literaire klassieker Camera Obscura verfilmd

23-12-2003 AMSTERDAM - Producent Matthijs van Heijningen werkt aan een verfilming van de literaire klassieker Camera Obscura. Dat heeft zijn woordvoerster maandag bekendgemaakt.

Delen op facebook

Het boek van Nicolaas Beets stamt uit 1839. De beoogde regisseur is Rudolf van den Berg, die eerder De Avonden van Gerard Reve en Zoeken naar Eileen van Leon de Winter verfilmde. Scenarist Bob in 't Hout schrijft op dit moment het scenario. Hij was ook verantwoordelijk voor de filmadaptatie van het boek Kees de Jongen van Theo Thijssen. Van Heijningen deed eerder al de boekverfilmingen van Van de koele meren des doods (naar Frederik van Eeden, 1982) en Eline Vere (naar Louis Couperus, 1992).

De producent raamt de kosten van Camera Obscura op meer dan vier miljoen euro. Volgens de zegsvrouw van Van Heijningen hebben de tegenvallende bezoekersaantallen van Kees de Jongen, die tot nu toe slechts 40.000 kijkers trok, geen invloed op de realisatie van Camera Obscura. Hoofdrolspelers kan de woordvoerster nog niet te noemen.

De Camera Obscura van Beets, die schreef onder het pseudoniem Hilbebrand, bestaat uit een reeks humoristische schetsen uit het dagelijkse leven waarin de auteur het Nederlandse volkskarakter van de negentiende eeuw probeert vast te leggen. Hij beschrijft vol humor de zwakheden van gewone mensen. De titel verwijst naar de voorloper van het huidige fototoestel.

Nicolaas Beets (1814-1903) publiceerde de Camera Obscura aan het einde van zijn studie theologie in Leiden.


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.