compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 50 13-12 t/m 19-12
WEB | mobiel
Aquaman - Film van de week
MENU
Home > Filmnieuws > Makers Friese Kameleonfilm voor de rechter gedaagd

Makers Friese Kameleonfilm voor de rechter gedaagd

1-11-2002 Uitgeverij Kluitman probeert via de rechter te voorkomen dat de Friese protest-Kameleonfilm volgende week zaterdag op het Noordelijk Filmfestival wordt vertoond. Dat heeft de advocaat van de makers van de protestfilm bekendgemaakt.

Delen op facebook

De uitgeverij heeft de studentikoze film De Kameleon sjocht yn it waar verboden, omdat zij de rechten bezit van de andere Kameleonfilm die volgende zomer in première gaat.

Als protest tegen de Nederlandstalige Kameleonfilm maakten leden van de Gronings-Friese studentenvereniging Bernlef een eigen Friese versie van De Schippers van de Kameleon. Hierin speelden prominenten als Foppe de Haan, Piet Paulusma en Hans Wiegel mee. In augustus kreeg Bernlef eenmalig toestemming de film te vertonen, maar daarna moest hij van de uitgeverij weer terug op de plank.

De advocaat van de Friese makers, R. de Casseres, durft een nieuwe vertoning wel aan. 'De makers van de film hebben nooit beloofd de film niet meer te vertonen', zegt hij. Ook wordt de film niet voor commerciële doeleinden gebruikt en menen de makers dat het slechts om een persiflage gaat. Naast de vertoning op het Noordelijk Filmfestival is het de bedoeling dat de Friese Kameleonfilm in dorpshuizen gaat draaien.


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.