compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 03 21-1 t/m 27-1
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Martijn Lakemeier Europese Shooting Stars 2021

Martijn Lakemeier Europese Shooting Stars 2021

Martijn Lakemeier is één van de tien Europese Shooting Stars voor 2021, naast acteurs uit Finland, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Ierland, Litouwen, Noord-Macedonië, Portugal en Zweden. De 24e editie van de prestigieuze award wordt digitaal gehouden van 23 tot 25 februari 2021.

Delen op facebook
Martijn Lakemeier op de rode loper van Gek op Oranje © 2018 Fotografie ArjoFrank | BiosAgenda.nl

Martijn Lakemeier op de rode loper van Gek op Oranje © 2018 Fotografie ArjoFrank | BiosAgenda.nl

We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

De European Film Promotion (EFP) maakt de tien EUROPEAN SHOOTING STARS van 2021 bekend. Voor de eerste keer presenteert EFP de tien opkomende Europese acteurs aan de filmindustrie, de publieke en internationale pers als onderdeel van een driedaags online programma.

De 24e editie van EUROPEAN SHOOTING STARS — EFP's oudste en meest prestigieuze initiatief om Europees acteertalent te promoten — vindt digitaal plaats van 23 tot 25 februari 2021, een week voor de branche-evenementen van de 71ste Berlinale van dit jaar (1 - 5 maart). De uitreiking van de Shooting Stars Award vindt plaats in het kader van de Berlinale-vertoningen in de zomer.

„Hoewel we elkaar dit jaar helaas niet persoonlijk kunnen ontmoeten, nodigen we je uit om mee te doen, het beste van opkomend Europees acteertalent te ontdekken en te vieren terwijl je thuis veilig blijft. Dit is het motto van het digitale European Shooting Stars-programma van dit jaar. dat we een digitale ervaring hebben kunnen creëren via ons, online Home of Acting Talent ', dat zijn deuren zal openen en de geest van onze jaarlijkse fysieke evenementen zal nabootsen door 3 dagen speciaal samengestelde pers, industrie en publiek gerichte promotie aan te bieden en netwerkactiviteiten voor het gekozen talent van dit jaar”, zegt EFP-directeur Sonja Heinen.

Recentelijk hebben meerdere Belgische en Nederlandse acteurs een nominatie
ontvangen waarmee ze ook een duw kregen richting het internationale
filmwereld. De Belgische acteurs Matteo Simoni (2018) en "Martha Canga
Antonio" (2016) waren eerder genomineerd en de Nederlandse acteurs "Bilal
Wahib" (2020), Jonas Smulders (2018), Hannah Hoekstra (2017), "Reinout
Scholten van Aschat" (2016) en Abbey Hoes (2015)

Genomineerden


Het selecteren van de top tien actrices en acteurs uit een uitstekende pool van nominaties uit heel Europa was geen gemakkelijke taak voor de internationale jury van dit jaar, bestaande uit de Amerikaanse castregisseur Cassandra Han, de Kosovaarse regisseur Antoneta Kastrati en de Deense producer René Ezra.

De tien geselecteerde Europese Shooting Stars voor 2021 zijn: Seidi Haarla (Finland), Nicolas Maury (Frankrijk), Albrecht Schuch (Duitsland), Natasa Stork (Hongarije), Fionn O'Shea (Ierland), Žygimante Elena Jakštaite (Litouwen), Martijn Lakemeier (Nederland), Sara Klimoska (Noord-Macedonië), Alba Baptista (Portugal) en Gustav Lindh (Zweden).

Martijn Lakemeier

Bekend om zijn rol in de meest bejubelde Nederlandse tv-serie in jaren Hollands Hoop —als Pepijn Augustinus (2014-2020), is Martijn Lakemeier uit Nederland ook de jongste winnaar van het Gouden Kalf voor zijn acteerdebuut in Oorlogswinter (2008) Hij maakte de jury enthousiast met zijn „emotioneel boeiende performance” in De Oost (2020) van Jim Taihuttu, een film over een duister hoofdstuk uit de Nederlandse koloniale geschiedenis. De juryleden omschrijven zijn optreden als „eerlijk, gefocust en ingetogen in zijn aanpak, waardoor zijn karakter tegelijkertijd een intense kwetsbaarheid en gedurfde moed krijgt”.


De andere 9 genomineerden


"Seidi Haarla" uit Finland wist de jury te overtuigen door "een intuïtieve, eerlijke en ingetogen uitvoering te geven die doordrongen is van een meeslepend gevoel van zwaartekracht" in haar eerste grote hoofdrol, in Juho Kuosmanen's Trans-Siberian-Railway-set drama Compartment No 6.

De jury schreef "sterrenkwaliteit" toe aan de Franse acteur Nicolas Maury en ze waren onder de indruk van zijn "uitstekende prestatie" in zijn speelfilmdebuut in My Best Part, dat werd bekroond met het 2020 Cannes Official Selection Label.

Albrecht Schuch uit Duitsland, wiens credits onder meer speelfilms zijn als Berlin Alexanderplatz en System Crasher en tv-serie Bad Banks, maakte indruk op de jury met "een duidelijke bereidheid om tot het uiterste te gaan en verder". Hij werd genomineerd als Shooting Star voor Fabian, Dominik Grafs bewerking van de gelijknamige satirische roman van Erich Kästner, die in april 2021 uitkomt.

Natasa Stork uit Hongarije overtuigde met haar "bedwelmende en raadselachtige aanwezigheid" in Lili Horvát's Preparations To Be Together for an Unknown Period of Time, haar hoofdrol in een speelfilm, waarvoor ze de prijs voor beste actrice won op filmfestivals in Antalya, Valladolid en Les Arc.

De jongste acteur van de EUROPEAN SHOOTING STARS van dit jaar is Fionn O'Shea uit Ierland, wiens werk 'een uitbundigheid en innemende charme heeft, terwijl tegelijkertijd ellende en woede altijd net onder de oppervlakte borrelen', zoals te zien is in zijn optreden als een gesloten homoseksuele tiener Eddie, in de veelgeprezen coming-of-age-komedie Dating Amber van David Freyne. Zijn recente credits omvatten ook het internationaal geprezen tv-programma Normal People, geregisseerd door Lenny Abrahamson.

Voor haar eerste hoofdrol in Andrius Blaževicius 'tweede speelfilm Runner, die werd gepresenteerd als onderdeel van het online Karlovy Vary Eastern Promises-programma, ontving "Žygimante Elena Jakštaite" uit Litouwen veel lof van de experts:' Elena bewijst een natuurkracht, vol met passie en rauwe energie die virtueel van het scherm springt ".

De uitvoering van de bekroonde actrice "Sara Klimoska" uit Noord-Macedonië is "een openbaring in de ware zin van het woord, met een emotionele diepgang die haar jaren verloochent". uitstekend weergegeven in Igor Aleksovs speelfilmdebuut Lena en Vladimir, dat dit jaar uitkomt.

De "zichzelf wegcijferende humor" van de Portugese "Alba Baptista" trok de jury "zo onverwacht en sterk". Op 23-jarige leeftijd speelt de jongste actrice van Stars van dit jaar de hoofdrol in de tv-serie Warrior Nun, een bewerking van de strip "Warrior Nun Areala" van Ben Dunn. Met haar optreden kan ze "haar eigen unieke draai geven aan een archetypisch popcultuurpersonage. "De jury heeft vertrouwen in haar" sterpotentieel - waarvan de omvang duidelijk enorm is ".

Voor zijn rol in Queen of Hearts ontving de Zweedse acteur "Gustav Lindh" een Bodil Award voor Beste Mannelijke Bijrol en werd hij genomineerd voor Beste Hoofdrolspeler tijdens de Robert Awards-uitreiking van de Deense Filmacademie in 2020. Met zijn optreden in de sociale media afstandelijk drama Orca van Josephine Bornebusch, overtuigde hij de jury met "een unieke en onbevreesde voorstelling, die zowel nederig als gelaagd is".

Het programma

Het driedaagse online programma voor de Shooting Stars - dat op 24 februari wordt gelanceerd met een speciale perspresentatie voor de internationale pers, de filmindustrie en het publiek - biedt de Stars een uniek platform om castingregisseurs, producers en filmmakers te ontmoeten in geplande vergaderingen en virtuele hubs.

EUROPESE SHOOTING STARS wordt beschouwd als een belangrijke opstap naar een internationale acteercarrière - de meest opvallende SHOOTING STARS van de afgelopen jaren zijn: "Matilda de Angelis" (The Undoing), "Carey Mulligan" (Promising Young Woman, The Great Gatsby), "Alba Rohrwacher" (Happy as Lazzaro), Oscar-winnaar "Alicia Vikander" (Tomb Raider), "Maisie Williams" (Game of Thrones), 'Riz Ahmed" (Rogue One: A Star Wars Story, Mogul Mowgli- Berlinale 2020), George MacKay (1917) en Louis Hofmann (Netflix's Donker)

EUROPEAN SHOOTING STARS 2021 wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van Creative Europe - het MEDIA-programma van de Europese Unie, de Duitse federale commissaris voor Cultuur en Media, Film- und Medienstiftung NRW, Medienboard Berlin-Brandenburg en Spotlight, evenals de deelnemende nationale filmpromotie-instituten uit de Shooting Stars-landen, EFP-lidorganisaties - met speciale dank aan German Films: Finnish Film Foundation, German Films, Lithuanian Film Centre, Instituto do Cinema e do Audiovisual IP / ICA (Portugal), Lithuanian Film Centre, National Film Institute Hungary, North Macedonia Film Agency, SEE NL (Nederland), Swedish Film Institute en UniFrance. Hoofdmediapartner is Variety, andere mediapartners zijn Screen International, Cineuropa, Blickpunkt: Film, HeyUGuys, Fade to Her en Festival Scope.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.