compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 50 13-12 t/m 19-12
WEB | mobiel
Aquaman - Film van de week
MENU
Home > Filmnieuws > Meer Europese films in bioscoop

Meer Europese films in bioscoop

17-11-2002 Bioscopen bieden steeds meer Europese films aan. De afgelopen drie jaar steeg de vertoning van het aantal filmproducties uit EU-landen van 16 tot 23 procent. Dat maakte Europees commissaris Reding (onderwijs en cultuur) donderdag bekend.

Delen op facebook

Volgens Reding zijn echter veel meer inspanningen nodig om de Europese cinema op termijn te laten overleven tegenover de Hollywood-blockbusters. Reding heeft daarom het jaarlijkse evenement Netd@ys Europe omgevormd tot Europese Week van de Film, die meer aandacht moet geven aan het belang van een sterke EU-cinema.

Met speciale medewerking van de Spaanse regisseur Pedro Almodóvar heeft de Luxemburgse eurocommissaris nu het evenement Cined@ys opgezet, dat vanaf vrijdag tot en met 24 november in de meeste EU-lidstaten extra vertoningen van oude films organiseert. Ook werken veertig televisiezenders mee aan de Cined@ys door zo'n tweehonderd klassiekers uit EU-landen uit te zenden.

Verder zullen 30.000 scholen via internet met elkaar verbonden zijn om mee te doen aan speciale filmprojecten en de vertoning van producties na lesuren. In filmmusea zijn er studiedagen en matinees met uitleg door regisseurs, zoals de bekende Duitse cineast Volker Schlöndorff, die donderdag in Brussel opriep tot 'actie tegen de kolonisatie door de VS op bioscoopgebied'.


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.