compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 22 30-5 t/m 5-6
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Nafiss Nia ontvangt 1e exemplaar filmjaarboek

Nafiss Nia ontvangt 1e exemplaar filmjaarboek

In Het Ketelhuis in Amsterdam werd het Filmjaarboek 2023/2024 gepresenteerd, het eerste exemplaar was voor - de sensatie van 2023 met haar speelfilmdebuut Die middag - dichter en regisseur/producent Nafiss Nia.

Nafiss Nia ontvangt 1e exemplaar filmjaarboek

Nafiss Nia ontvangt 1e exemplaar filmjaarboek

We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Nafiss Nia schreef een van de vijf artikelen waarmee het Filmjaarboek de belangrijkste en spraakmakendste films van 2023 tegen het licht houdt. Bovendien ging onlangs haar, in opdracht van het 25-jarige Ketelhuis vervaardigde, korte film "Roya Was Here" in première.

Bestuurslid Hans Beerekamp dankte de nieuwe partner VandenEnde Foundation, die met een substantieel bedrag het Filmjaarboek ondersteunt.

Het Filmjaarboek houdt de belangrijkste en spraakmakendste films van 2023 tegen het licht in vijf artikelen. Welke films doen ertoe, welke trends blijken een lange adem te hebben en welke vergeten feiten zijn komen bovendrijven?

De Auteur van het Jaar is dit keer de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos. Hij won vier Oscars met Poor Things, waarin een vrouw alle sociale codes doorbreekt. Is het mogelijk om te leven in een wereld die vrij is van ideologieën? De films van Lanthimos gaan vaak over opgroeien in een schijnwereld en de vorming van ons wereldbeeld. Belinda van de Graaf (Trouw) schreef een uitgebreid profiel van zijn werk.

Het Jaaroverzicht van Nico van den Berg (HP/De Tijd, Winq) laat zien wat er nog meer gebeurde in de filmwereld. 2023 werd gedomineerd door Barbenheimer, de samentrekking van de twee grootste hits van het jaar: Greta Gerwigs Barbie en
Christopher Nolans Oppenheimer. Hollywood werd verder op zijn kop gezet door maandenlange stakingen van schrijvers en acteurs en de opmars van AI. De Nederlandse film verkeerde ondertussen internationaal gezien in een flinke identiteitscrisis.

In 2023 kwamen er opvallend veel Nederlandse films uit van makers met een niet-Nederlandse achtergrond. Daarom vroegen we Nafiss Nia, dichter en regisseur/scenarist van een van die films (Die middag), om een analyse te maken van de visie op de Nederlandse samenleving die daaruit naar voren komt. Ze gaf een heel eigen invulling aan dat verzoek.

Het Japanse stralingsmonster Godzilla viert in 2024 zijn 70ste verjaardag. Als de reusachtige Japanse stedenverdelger in 2023 íets bewezen heeft, dan is het dat hij nog altijd onverslagen is, schrijft Barend de Voogd (Schokkend Nieuws). Godzilla Minus One, na het origineel uit 1954 misschien wel de beste uit de lange filmreeks, beleefde een onverwacht groot succes: het trok in Nederland ruim 24.000 bezoekers naar de bioscoop en won voor het eerst een Oscar voor The King of the Monsters.

Autobiografie was sterk aanwezig in opvallend veel fictiefilms die in 2023 de Nederlandse bioscopen bereikten. De regisseurs van die films benadrukten veelal juist het fictieve van hun werk – dat was immers hetgeen waar ze het hardst aan hadden gewerkt. Maar welke tendensen zien we als we de autobiografie vooropstellen? En wat betekent autobiografie eigenlijk in de context van cinema, vraagt Joost Broeren-Huitenga (Het Parool) zich af.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.