compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 03 17-1 t/m 23-1
WEB | mobiel
Mary Queen of Scots
MENU
Home > Filmnieuws > Ne Me Quitte Pas: IDFA hit nu in bios
Interview

Ne Me Quitte Pas: IDFA hit nu in bios

In gesprek met Sabine Lubbe Bakker en en Niels van Koevorden

5-12-2013 Vandaag komt de bijzondere documentaire Ne me quitte pas uit, na eerder succesvol gedraaid te hebben op het Internationale Documentaire Festival Amsterdam. Wij spraken met regisseurs Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevorden over het maakproces, de bijzondere hoofdpersonages en het IDFA.

Delen op facebook
(c) Amstelfilm

(c) Amstelfilm

Ne Me Quitte Pas was van oorsprong een documentaire over de politieke situatie in België getiteld Het Einde van België. Via Cinecrowd werd succesvol een bedrag bij elkaar gefinancierd. Ook BiosAgenda.nl heeft zijn steentje bijgedragen aan de film. Tijdens het maakproces van de film werd het onderwerp van de film omgegooid naar wat het nu is: een documentaire over Bob en Marcel, twee vrienden die elkaar vinden in moeilijke tijden. Hun leven staat in het teken van drankzucht en verveling. Ze spreken af om samen zelfmoord te plegen mocht het leven echt niet meer vol te houden zijn.

BiosAgenda.nl: Een deel van de film is gefinancierd door middel van crowdfunding. Hoe reageerden de crowdfunders op de verandering van het onderwerp van de film?

Sabine Lubbe Bakker (SLB): De crowdfunding ging heel goed en we hadden het bedrag heel snel bij elkaar. We merkten dat heel veel donateurs erg aan onze gebonden waren. We hebben de switch uitgelegd per mail en daar kregen we hele positieve reacties op.

Niels van Koevorden (NvK): Donateurs hebben niet alleen ja gezegd op een plan maar hebben voornamelijk ook ja gezegd op een soort enthousiasme dat we hadden. Je stuurt een goeie mail waarin je het uitlegt: Zo'n switch in onderwerp maakt de film ook interessant. Donateurs willen deel uitmaken van zo'n proces. Er waren ook mensen trots dat er uiteindelijk Filmfonds geld bij kwam.

BiosAgenda.nl: Hoe is de verandering in onderwerp dan tot stand gekomen?

NvK: Het plan was om een maand door België te reizen en om te zoeken naar verhalen. We hadden van te voren al een paar ijkpunten uitgestippeld en een van die ijkpunten was Bob die ik 10 jaar geleden al een keer had gebruikt voor een filmpje. Toen we daar aankwamen had hij net die vriendschap met Marcel gesloten. Tijdens het monteren kwamen we erachter dat daar iets heel moois in zat. De Belgische regeringscrisis was inmiddels voorbij en daar was ook minder interesse voor.

SLB: Tijdens het draaien werden we steeds teruggetrokken naar Bob en Marcel: we draaiden daar met het meeste plezier. Toen we de scene met Bob en zijn boom hadden wilden we heel graag doorgaan met Bob en Marcel.BiosAgenda.nl: In de scene waar je nu naar refereert zien we Bob op zoek naar de boom waaraan hij zich wil ophangen als hij het leven echt niet meer ziet zitten. Schrik je dan niet van zulke opmerkingen?

SLB: Ze koketteren daar een beetje mee. Het was half een grapje, half serieus. We schrokken daarbij allebei wel een beetje van maar ook weer niet of zo. Voor hun was het echt een manier om zelfbeschikking te krijgen over hun leven. Het was een grapje maar het gaf hun controle over hun leven.

BiosAgenda.nl: Houd je dan als filmmaker een bepaalde afstand?

NvK: Juist niet eigenlijk. Je moet zorgen dat je er heel dicht bij staat. Je moet duidelijke afspraken maken. Bob en Marcel wisten dat we overal bij wilden zijn. Zij leven hun leven en wij zijn een film aan het maken.

SLB: Wat wij interessant aan hun vinden dat zij zo meedogenloos naar elkaar zijn. Ze proberen elkaar niet te temperen en heel lief naar elkaar te zijn. Daar zit een ander soort respect in dat niet zo betuttelend is. Dat vonden wij heel aantrekkelijk in deze mannen en dat wilden we ook terug laten komen in de film.

BiosAgenda.nl: Toen de film draaide op het IDFA ontstond er een soort buzz rond de film.

SLB: Ja dat was echt te gek: wij hadden twee nominaties en de programmeurs van de festivals hadden ons uitgekozen als beste film. De film moet het echt van de filmische kwaliteit hebben. De film heeft geen belangrijk onderwerp als een oorlog in Afrika of iets dergelijks. Maar we kregen op het IDFA heel veel positieve reacties. Dat was een soort rollercoaster.

NvK: We wisten dat we iets moois in handen hadden maar dit hadden we niet kunnen voorzien.

Ne Me Quitte Pas draait vanaf 5 december in de bioscopen

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.