compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 03 17-1 t/m 23-1
WEB | mobiel
Mary Queen of Scots
MENU
Home > Filmnieuws > Nederlands Film Festival eert oprichter

Nederlands Film Festival eert oprichter

Jos Stelling in de schijnwerpers tijdens jubileumeditie

31-3-2005 AMSTERDAM - Het Nederlands Film Festival bestaat 25 jaar. In de aanloop naar het festival worden in meer dan twintig theaters met Gouden Kalveren bekroonde films getoond. Tijdens het festival, eind september, wordt oprichter Jos Stelling geëerd.

Delen op facebook

Tijdens de jubileumeditie van het festival wordt filmmaker Jos Stelling, de grondlegger van het festival, met een uitgebreid retrospectiefprogramma in de schijnwerpers gezet. Vijfentwintig jaar geleden richtte hij het festival op onder de naam Nederlandse Filmdagen, een naam die in 1994 werd gewijzigd in Nederlands Film Festival.

Kern van het eerbetoon vormen speciale vertoningen van de acht speelfilms en drie korte films die Jos Stelling op zijn naam heeft staan. Met natuurlijk de met Gouden Kalveren bekroonde films De Illusionist (1984 - Gouden Kalf Beste Lange Speelfilm), De Wisselwachter (1986 - Gouden Kalf Speciale Juryprijs, Gouden Kalf Beste Acteur John Kraaykamp) en De Wachtkamer (1996 - Gouden Kalf Beste Korte Film). De films worden door Stelling zelf ingeleid en na afloop gaat hij in gesprek met het publiek. In talkshows en gesprekken gaat hij in op zijn ruim dertigjarige carrière als filmmaker. Ook leidt Jos Stelling samen met Bas Agterberg (Universiteit Utrecht, film en televisiewetenschap) een serie 'Gedachtewisselingen over de artistieke film', waarin hij met filmmakers en filmliefhebbers het wezen en de kracht van de auteursfilm bespreekt. A-Film Distribution presenteert tijdens het festival een DVD-box met de films van Jos Stelling.

Voor zijn grote verdiensten voor de Nederlandse film en voor het festival werd Jos Stelling in 1990 onderscheiden met het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs.


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.