compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 50 13-12 t/m 19-12
WEB | mobiel
Aquaman - Film van de week
MENU
Home > Filmnieuws > Nederlands Film Festival van start

Nederlands Film Festival van start

25-9-2003 UTRECHT - Met de première van 'Phileine Zegt Sorry" van regisseur Robert-Jan Westdijk is de 23e editie van het Nederlandse Film Festival woensdagavond in Utrecht van start gegaan.

Delen op facebook

Op de openingsavond draaide Phileine Zegt Sorry simultaan in alle bioscopen van Utrecht, en ter verhoging van de feestvreugde was er in elke zaal een 'Bekende Nederlander' aanwezig.

Tien dagen lang verzamelt iedereen die iets met Nederlandse film te maken heeft, dit wil hebben, of gewoon geïnteresseerd is, zich in Utrecht. Het hart van het publieke gedeelte van het festival is natuurlijk nog steeds de vertoning van films. Daarnaast zijn er echter ook nog tal van talkshows, workshops, feesten en exposities om de bezoekers te vermaken.

Gast van het jaar is dit keer Jan Decleir, ontvanger van het Gouden Kalf voor de cultuurprijs. Van hem zal een groot aantal TV producties en films worden vertoond. Verder zal hij deel nemen aan talkshows waar hij zal vertellen over zijn carrière. Ook zullen er etsen en schilderijen van Decleir, waaronder nieuw werk, worden geëxposeerd.

De ruim zeventig premières dit jaar zijn volgens festivaldirecteur D. Boonekamp een bewijs van de vooruitgang die de Nederlandse filmsector heeft geboekt de laatste twee jaar dankzij de zogeheten film-cv, een pakket fiscale maatregelen, die het voor financiers aantrekkelijk maakt om te investeren in films. 'De Nederlandse film is belangrijk voor onze eigen identiteit. Het stopzetten van de film-cv geeft als resultaat dat er meer wordt afgebroken dan wat we hebben opgebouwd. Wij kunnen het niet zo ver laten komen.'

Boonekamp riep dan ook de bioscoopbezoeker op om Nederlandse films te blijven bezoeken en uiteindelijk een structureel filmbeleid op te bouwen.

Staatssecretaris M. van der Laan (Cultuur en Media) wilde verder niets zeggen over de cv-regeling en richtte zich voornamelijk op het uitreiken van het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs aan de Vlaamse acteur Jan Decleir, die Gast van het Jaar is op het festival. Ze noemde hem een 'monument en berg van een acteur, waar je niet om heen kan'.

Burgemeester A. Brouwer-Korf van Utrecht reikte de Filmprijs van de Stad uit aan de jonge filmmaakster Jiska Rickels, die in haar eindexamenfilm 'Untertage' een groep mijnwerkers onder de grond volgt. Brouwer bevestigde met de komst van een megabioscoop dat het festival in Utrecht blijft. Eerder zouden er klachten zijn over het aantal bioscoopzalen in de stad.

Het festival duurt nog tot en met 3 oktober. Klik voor het uitgebreide programma op onderstaande link.


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.