compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 12 21-3 t/m 27-3
WEB | mobiel
Us - Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Nederlands Filmfonds onder vuur

Nederlands Filmfonds onder vuur

Regisseurs uiten felle kritiek op beleid Filmfonds

8-3-2005 AMSTERDAM (ANP) - Nederlandse regisseurs, scenaristen en producenten hebben de aanval geopend op het Nederlands Filmfonds. Het beleid dat door het fonds gevoerd wordt schaadt de auteursfilm.

Delen op facebook

De drie beroepsgroepen zijn vertegenwoordigd in de e Dutch Directors Guild (DDG), de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten (NVS) en het Netwerk Scenarioschrijvers gezamenlijk hebben ze de Pressiegroep Auteursfilm (PAF!) opgericht. De DDG roept haar leden zaterdag in een brief op problemen met het Filmfonds te rapporteren.

PAF! wil tijdens het Nederlands Filmfestival in september een manifest over de stagnatie in de Nederlandse filmcultuur presenteren.

'Het gemor over het Filmfonds is niet van de lucht', stelt voorzitter R. van den Berg van de DDG. 'Maar als filmmaker ben je buitengewoon kwetsbaar. Er zijn geen concrete aanwijzingen dat negatieve uitlatingen jegens het Filmfonds gevolgen hebben, maar vrijwel niemand durft openlijk kritisch stelling te nemen.'

Het Filmfonds is de organisatie die namens de overheid de voor de filmkunst bestemde subsidies verdeelt. Samen met de omroepen is het Filmfonds de belangrjkste vaste financier voor Nederlandse filmproducties.

De filmmakers vinden dat het Filmfonds verkeerde criteria hanteert bij het verdelen van de subsidiegelden. 'Het fonds steunt die projecten het royaalst waarvan wordt verwacht dat ze veel publiek trekken.' Dat is de zaak op zijn kop zetten en bovendien een slecht criterium: niemand heeft verstand van de markt, stelt de PAF!.


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.