compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 50 13-12 t/m 19-12
WEB | mobiel
Aquaman - Film van de week
MENU
Home > Filmnieuws > Nederlandse film bekroond op Israëlisch festival

Nederlandse film bekroond op Israëlisch festival

21-7-2003 De Palestijns-Nederlandse regisseur Hany Abu-Assad is op de slotavond van het twintigste filmfestival van Jeruzalem onderscheiden voor zijn documentaire 'Ford Transit'.

Delen op facebook

De film won zaterdag de zogeheten 'In The Spirit Of Freedom Award', een Israëlische prijs die jaarlijks wordt toegekend aan de internationale productie die het best het thema mensen- en burgerrechten behandelt.

De jury noemde de documentaire 'verrassend, levensecht, onrustbarend, beangstigend, geestig, absurd en ontroerend', maar meldde ook dat Ford Transit vooral voor Israëli's moeilijk is om te zien.

De film volgt de werkzaamheden van de Palestijnse bestuurder van een tienpersoons taxibusje tussen Jeruzalem en Ramallah en toont langs deze weg hoe moeilijk het voor Palestijnen is om anno 2002 via checkpoints, sluiproutes en omwegen op en neer te reizen tussen twee nabijgelegen steden. 'Ons valt het zwaar te geloven dat in deze stad, Jeruzalem, waar dit filmfestival wordt gehouden, dit soort tochten aan de orde van de dag zijn', aldus het juryrapport.

Behalve een sculptuur is aan de filmprijs een geldbedrag verbonden van 10.000 Israëlische shekels, wat gelijk staat aan ongeveer 2000 euro. De regisseur nam de onderscheiding in ontvangst met een simpel 'dank je wel'. Hany Abu-Assad regisseerde eerder onder meer de speelfilm Het 14e Kippetje, de documentaire Nazareth 2000 en Rana's Wedding (2002).

De Nederlandse documentaire Het Grootste van het Grootste - Abraham Tuschinski van maker Ger Poppelaars, die was genomineerd in de categorie Jewish Experience, viel buiten de prijzen.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.