compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 11 14-3 t/m 20-3
WEB | mobiel
Arctic - Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Nederlandse film geweigerd voor Oscars

Nederlandse film geweigerd voor Oscars

Bluebird voldoet niet aan eisen

15-12-2005 AMSTERDAM - De oficiële inzending van Nederland voor de Oscars, Bluebird van regisseur Mijke de Jong, is gediskwalificeerd voor deelname, omdat de film eerder getoond is op televisie.

Delen op facebook

Egmond Film, dat de film voor de NCRV produceerde, wilde Bluebird graag in de bioscoop uitbrengen. Distributeur A-Film toonde interesse, maar alleen als de film pas een jaar later op televisie zou worden uitgezonden. Dat was niet bespreekbaar in Hilversum; de NCRV hield vast aan de eerder gemaakte afspraken. Uiteindelijk is de film op televisie getoond en is de film in de bioscoopversie ontwikkeld in samenwerking met 1More Film.

Volgens producent Hans de Wolf is de film voor de Oscars ingestuurd in de bioscoopversie met de specifieke mededeling dat de film wezenlijk anders is dan de televisieversie. De organisatie van de Amerikaanse Academy Awards nam daar echter geen genoegen mee en weerde de film uit de comptetitie. Deze beslissing viel eind november, te laat voor de filmmakers om nog een nieuwe versie in te sturen.

Bluebird gaat over Merel, een zelfstandig en onafhankelijk meisje van dertien met een tomeloze energie. Ze gaat graag naar school, vindt hoge cijfers halen leuk en bij repetities voor de schoolmusical overstemt ze iedereen. Maar dan wordt ze zomaar, van de ene op de andere dag, het slachtoffer van pesterijen en moet ze leren overleven in de jungle die school heet.

Bluebird komt 10 februari in de Nederlandse bioscopen. In de Oscar-competitie doet de Nederlandse productie Paradise Now nog mee. Deze film is echter ingestuurd als Palestijnse bijdrage.


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.