compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 12 21-3 t/m 27-3
WEB | mobiel
Us - Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Nederlandse film over dubbelganger zoon Saddam

Nederlandse film over dubbelganger zoon Saddam

15-5-2004 CANNES - De Nederlandse producenten Staccato Films en Corino Films gaan een film maken over de dubbelganger van Uday Hussein, de gevreesde zoon van de voormalige dictator van Irak. Dat hebben zij donderdag bekendgemaakt op het filmfestival in Cannes.

Delen op facebook

De producenten kochten samen met een financier voor miljoenen euro's de rechten van de twee boeken die Latif Yahia schreef over zijn tijd als dubbelganger en het nog niet gepubliceerde vervolg daarop. De titel van de film wordt The "Devil's Double", naar een van de boeken.

Staccato (o.a. Pauline & Paulette, Moonlight en The Emperor's Wife) en Corino kaapten het verhaal van Latif Yahia voor de neus van een aantal grote Amerikaanse studio's weg. ''Ons concept sprak hem meer aan'', vertelt E. Rechsteiner namens de producenten. ''Wij willen er een psychologische thriller van maken: de Amerikanen hadden vooral plannen voor een spectaculaire actiefilm. Bovendien blijft Yahia ondanks alles toch een Irakees, die maar weinig affectie voelt voor de Amerikanen en wat zij op dit moment doen in zijn land.''

Latif Yahia was tot aan Eerste Golfoorlog jarenlang de dubbelganger van Uday, de zoon van voormalig dictator Saddam. De man leek zo op Uday dat hij gedwongen werd in plaats van de zoon van Hoessein in het openbaar te treden. Om hem zoveel mogelijk op Uday te laten lijken, moest Yahia onder meer plastische chirurgie en een kaakoperatie ondergaan. Als dubbelganger overleefde de man diverse aanslagen.

Het budget van de film gaat tien miljoen euro bedragen. Wie de Engelstalige film gaat regisseren is nog niet bekend. De opnames moeten medio 2005 plaatsvinden.


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.