compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 07 14-2 t/m 20-2
WEB | mobiel
Verliefd op Cuba
MENU
Home > Filmnieuws > Nieuw festival, eerste niet-westerse SF-fest

Nieuw festival, eerste niet-westerse SF-fest

14-11-2017 'Other Futures' mag zich het eerste niet-westerse sciencefictionfestival ter wereldtaan noemen wanneer zij 2-4 februari een bomvol programma presenteren vol films, anime & manga, literatuur, beeldende kunst, muziek in de Melkweg en Sugarfactory (Amsterdam).

Nieuw festival, eerste niet-westerse SF-fest

Nieuw festival, eerste niet-westerse SF-fest

In de eerste editie van Other Futures komen denkbeelden en werk van niet-westerse makers en denkers over de toekomst aan bod: een verkenning van inspirerend, geestig en in het westen tot nu toe onbekend werk. Vanaf 1 december is de website met het programma live en start tevens de kaartverkoop.

Is sciencefiction niet dat typisch westerse genre dat gaat over – vooral witte - machohelden, die met gebruik van hoogtechnologische wapens de aarde beschermen tegen buitenaardse invasies of zelf de ‘wild frontiers’ van het universum bestormen? Niets blijkt minder waar: er is een groeiende productie van inspirerende films, boeken, theater, muziek en beeldende kunst uit alle delen van de wereld van makers en denkers van niet-westerse afkomst. Sciencefiction waarin ruimte is voor een heel andere benadering van de toekomst: humaan en open in het contact met andere wezens. Waarin de tijd niet gezien wordt als een rechte lijn naar de toekomst, maar die cyclisch is en waarin het verleden deel is van het heden, net als de toekomst. Actuele thema’s die terugkomen in niet-westerse sciencefiction zijn inclusiviteit, Queer Futures, de omgang met de aarde, feminisme en postkoloniale theorieën en praktijken.

Initiatiefnemer en artistiek directeur van Other Futures, Brigitte van der Sande, kwam tien jaar geleden tijdens reizen in het Midden-Oosten en Afrika steeds meer sciencefiction tegen: “Tijdens mijn reizen zag ik ineens allerlei vormen van sciencefiction opduiken. Niet alleen sciencefiction om alternatieve toekomsten voor te stellen, maar ook om huidige machtsstructuren te bekritiseren. Wij willen met Other Futures deze andere vormen van sciencefiction bekend te maken bij een breder (westers) publiek. Wij zijn heel dankbaar voor het vertrouwen van de fondsen en subsidiënten waardoor we in 2018 een eerste editie van het festival, de expositie en de conferentie van Other Futures kunnen organiseren.”

Naast het driedaags multidisciplinair festival bestaat het platform Other Futures ook uit de tentoonstelling Creating Other Futures in Melkweg Expo, de eendaagse conferentie Climate Action voor professionals in VondelCS en een online platform.


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.