compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 12 21-3 t/m 27-3
WEB | mobiel
Us - Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Nieuwe lichting Filmacademie kent hoog niveau

Nieuwe lichting Filmacademie kent hoog niveau

30-6-2015 BiosAgenda redacteur Quirijn Foeken nam dit jaar zitting in de jury voor de KNF Prijs voor de beste Filmacademieproductie. De twaalf films die daar te zien waren waren van hoog niveau.

Delen op facebook
Still uit Tarikat (c) NTR

Still uit Tarikat (c) NTR

Wat opvalt aan de films die de studenten van de FIlmacademie hebben gemaakt is de hoge production value. Zowel in de categorie documentaire als fictie weten de studenten goed om te gaan met beeldtaal, camerawerk en montage.

Een van de hoogtepunten was de mooie fictiefilm 'Nachtoord', van Hetty de Kruijf. Een jonge sleutelmaker Saïd wil zijn milieu het liefst ontvluchten en door extra sleutels bij te maken van zijn klanten breekt hij in hun huizen om even in een andere omgeving te kunnen leven. De film, opgenomen in zwart-wit in een voor mij onbekende Belgische stad, ziet er niet alleen waanzinnig uit maar zet je ook aan het denken over identiteit. De film won dan ook de Topkapi Films Fictie prijs.

Ook leuk is het grappige 'Voetzoeker' door Max Lunter. Zijn film is een soort Michiel ten Horn film (Aanmodderfakker) in overdrive. Hypergestileerd, snel en chaotisch. Narratief gezien laat de film her en der wat liggen maar de film zou zeker geschikt zijn voor onze rubriek Short op de maandag.

Het echte vuurwerk van deze lichting studenten vind je bij de categorie documentaire. Zo is daar het klassiek gemaakte 'My Silicone Love', over een Engelsman die woont met dertien sekspoppen. De filmmakers ontlopen de valkuil door er geen exploitatie van te maken. Met respect voor het onderwerp en mooie muziek is dit zeker een aanrader.

Ook erg geslaagd is 'Allez, Viens!' een documentaire over een groep vrouwelijke studenten die samenwoont in een commune. Doordat enkele leden van de groep gaan verhuizen moeten ze in reine komen met het feit dat iedereen ouder wordt. Ook hier wordt er uitstekend gebruik gemaakt van de beeldtaal. De film had wellicht iets meer kunnen laten zien over de ideologie van de woongroep. Ruimte voor een deel 2!

De allermooiste film is de winnaar van de KNF-prijs en VPRO-documentaire prijs: Tarikat. Regisseur Jasmijn Schrofer geeft een beeld van een islamitisch ritueel waarbij de gelovigen zich in trance brengen door middel van zang en dans. Door het tempo van het intieme camerawerk en montage steeds op te schroeven weet Schrofer en haar team de kijker mee te nemen in deze zelfde trance. De film is een perfecte combinatie van beeldpoëzie, documentaire en een roes. Schitterend.

Alle twaalf films zijn deze week te zien in Eye tijdens het Keep an Eye festival.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.