compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 39 28-9 t/m 4-10
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Nieuwe Pathe Arnhem wordt de hoogste bioscoop van NL
Eye witness report

Nieuwe Pathe Arnhem wordt de hoogste bioscoop van NL

Een ware bioscoop-boom in aantocht

Vanaf dinsdag is er een nieuwe bioscoop naast het station van Arnhem: Pathé Arnhem. De bioscoop heeft maar liefst 6 verdiepingen en 9 zalen, waarvan een voor IMAX, allen voorzien van de modernste geluidssystemen.

Delen op facebook
We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Eén ding zijn de film-nerds van de redactie van BiosAgenda over eens: het geluid is het belangrijkste technisch aspect bij films en het allerbeste systeem bestaat nog niet. Het lijkt dan ook logisch dat in de nieuwste bioscoop er niet niet voor één systeem hebben gekozen. De verschillende zalen zijn elk uitgerust met één van de concurrerende systemen Dolby 7.1, Dolby Atmos en IMAX immersive sound.

Het gebouw, ontworpen door Powerhouse Company, ligt in het nieuw ontwikkelde stationsgebied, wat eindelijk vorm begint te krijgen. Het gebouw van Pathé Arnhem is duidelijk gemaakt om indruk te maken en het echoot de hoogte van het ’oude’ gebouw van de Rembrandt-bioscoop.

REGIE NEMEN
Het gebouw, dat iets wegheeft van een jaren '70 kantoor gebouw, bestaat uit zes verdiepingen met 9 zalen en een capaciteit van 1683 stoelen, met automatische kassa’s, een zelfbedieningsshop en schitterende panorama’s op elke verdieping.

De parel in de kroon van deze bioscoop is de IMAX-zaal. Deze zaal is speciaal ontworpen voor dit type projectie en is niet alleen de eerste IMAX-zaal in het oosten van Nederland, maar meteen ook het grootste IMAX-scherm van Nederland met haar 21 bij 12 meter.

Pathé wil duidelijk de regie nemen in Arnhem. Volgens theatermanager Joost Grootings loopt Arnhem enorm achter op het landelijk gemiddelde en weten ze uit eigen ervaring dat in het oude Rembrandt-gebouw dat er een enorm tekort is aan zalen. Anderen springen ook in deze lacune, Focus ijvert voor nieuwbouw en Rembrandt krijgt herbestemming als art-multiplex . Behalve in Arnhem opent de keten ook een snelwegbioscoop in het naastgelegen dorp Lent, waarmee Pathé een serieuze aanval opent op de hegemonie van de JT-bioscopen in de regio Arnhem-Nijmegen.

Pathé zet actief de aanval in op jacht naar de bioscoopbezoeker, terwijl de gezamenlijke bioscopen zich afgelopen jaren vooral beklaagden om de malaise in bioscoopland, onder meer door het illegaal downloaden. Pathé wil de bezoeker (terug) winnen door in te zetten om een “avondje beleving”, niet alleen door middel van techniek en een nieuw gebouw, maar ook “vriendelijk, gastvrijheid van de medewerkers”, aldus Grootings.

BREDER PROGRAMMEREN
Grootings laat zich trots ontvallen dat de negen zalen hem veel mogelijkheden geven: “In Rembrandt, met vijf zalen, kan je niet elke titel draaien en soms moesten we een titel die minder goed liep minder goede tijden geven waardoor het sowieso slechter ging lopen. Dat hoeft nu niet meer! Films kunnen langer draaien en dat zorgt voor een bredere programmering.”

BIOSCOOP-BOOM
Wat is er aan de hand in Arnhem, het lijkt een spannend filmgebied?
“Als je kijkt naar de aantal bezoeken per hoofd van de bevolking in Nederland vergeleken met die in Arnhem dan zijn we in hier duidelijk bezig met een inhaalslag. Maar ook ten opzichte van de rest van Europa loopt Nederland zelf achter met haar 1.8 bioscoopbezoeken per jaar. Multiplexen hebben een enorme aanzuigende werking en er zullen meer volgen in de grote Nederlandse steden. Mensen die vooral thuis keken komen ineens wel en vaker naar de bioscoop als ze ontdekken dat deze van alle moderne gemakken zijn voorzien.”
“Focus krijgt een nieuwbouw op het Kerkplein en Rembrandt wordt een superfilmhuis. Zoals gezegd loopt Arnhem achter op de grote steden wat betreft bezoekersaantallen. Er is dus ruimte voor meerdere bioscopen in deze stad.”

DE HOOGTE IN
Het panorama vanaf de zesde verdieping is adembenemend en geeft een aanblik op het nieuw ontwikkelde stationsgebied en het centrum van de stad. Zo roept theatermanager Grootings tijdens een rondleiding voor de pers: “Dit is de hoogste bioscoop van Nederland, althans de hoogste Pathé.”

Even later wordt het ook duidelijk waarom het gebouw extra hoogte nodig had wanneer Giovanni Dolci van IMAX aan het woord komt. Hij legt uit dat door het afwijkende “aspect-ratio” van een IMAX-film de zaal niet alleen breder moest zijn, maar ook hoger. “Dit betekent dat voor een zaal met meer dan 300 stoelen en met twee projectoren je uitkomt op een scherm van 21 bij 12 meter”.
Dolci vervolgt: “Dit is voorlopig het meest geavanceerde wat mogelijk is, zonder dat het een kermisattractie wordt. We willen dat de bezoeker zich volledig ondergedompeld voelt in de film, qua beeld en geluid, een totale ‘immersive experience’!”

Zijn er genoeg films voor IMAX-projectie?
Dolci: “We stellen onze camera’s beschikbaar aan filmmakers (70mm film, 3D digital en 2D digital) wat resulteert in meer dan 40 films jaarlijks speciaal voor IMAX. Denk aan de grote titels, zoals James Bond en Star Wars. Bepaalde scènes daarvan zijn in het IMAX-formaat geschoten en op dat moment zie je het beeld ineens hoger worden. Diegenen die met IMAX-camera's gefilmd worden zijn slechts een fractie van wat te zien is in IMAX-bioscopen, aangezien we ons richten op bepaalde filmmakers en specifieke producten.”

Bioscoop Pathé Arnhem is gelegen aan de Oude Stationsstraat 20 in Arnhem en vanaf 20 oktober toegankelijk voor het publiek.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.