compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 16 18-4 t/m 24-4
WEB | mobiel
Baantjer het Begin - Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Nijenhuis maakt film op Cuba
Eye witness report

Nijenhuis maakt film op Cuba

Kennismaking met hele cast film Verliefd op Cuba

15-6-2018 Enkele weken terug interviewde BiosAgenda.nl de cast van de nieuwe film van regisseur Johan Nijenhuis, vlak voordat zij het vliegtuig richting Cuba pakten.

Delen op facebook
De acteurs en de regisseur tijdens de castpresentatie van de film Verliefd op Cuba (c) 2018 BiosAgenda.nl

De acteurs en de regisseur tijdens de castpresentatie van de film Verliefd op Cuba (c) 2018 BiosAgenda.nl

Op een zonovergoten dag maakt BiosAgenda.nl kennis met de cast van de film in wording van de succesvolle romkom-regisseur Johan Nijenhuis. De formule is beproefd dus verbaast het ons niet dat enkele oudgedienden zoals Jan Kooijman weer van de partij zijn in Verliefd op Cuba.

Plaats van handeling is het dak van het Volkshotel (voormalig Volkskrantgebouw), er komt veel pers op deze kennismakingsdag af. Enkele details waren al naar buiten gelekt, maar vandaag was het de kans om iedereen te ontmoeten.


Filmen op Cuba is eigenlijk best bijzonder en dat benadrukt de regisseur maar al te graag.

Als eerste lopen we Tjebbo Gerritsma tegen het lijf, dat is zo'n acteur die je vaak voorbij ziet schieten, maar waarbij je nooit een goede aanleiding hebt om te interviewen. Maar nu wel!

BiosAgenda.nl: Filmen in Cuba? Bucketlist?
Tjebbo Gerritsma: Ik vind dat wel spannend. Het lijkt er op dat de Cubanen een tijdperk definitief hebben afgesloten. Ik ben heel benieuwd.

Ik hoor van heel veel mensen om me heen dat het ook een land in opbouw is. wel Het lijkt me een heel arm land, maar het lijkt me ook echt geweldig. Ik heb er echt ook ontzettend veel zin in, en het is ook heel leuk met Johan. Ik wilde al heel lang met hem werken en dat is eindelijk een keer gelukt.

TG: Ik ga Alex spelen. de vader van Maartje (Abbey Hoes, red.). Eigenlijk een flamboyante man. Ik ben getrouwd geweest met Loes (Susan Visser) en ben zelf bezig met een tweede leg, zoals dat heet.

Maaike Martens: Ik speel Machteld, ik ben de tweede vrouw van Alex, de eerste vrouw was Loes. Zij is de moeder van Maartje, die haar dochter gaat terug halen uit Cuba.

Maaike Martens: Het filmen daar, nou... Ten eerste vind ik daarheen gaan al magisch, want ik ben er nog niet geweest en het stond hoog op mijn verlanglijst.

Ten tweede heb ik heel veel beelden en films gezien. In documentaires zag ik prachtige jarenvijftigauto’s, een beetje vergane glorie; mooie afgebladerde huizen met mooie kleuren en overal muziek. nou dat wil ik heel graag meemaken: dat je het ook kan ruiken en horen. Daar verheug ik me echt op, de geur.

BiosAgenda.nl: Wat voor verhaal kunnen we verwachten?
Maaike Martens: Nou het is het is echt een romantische komedie en ik verwacht dat Cuba sowieso prachtig in beeld komt.

Maar allemaal bezien vanuit een Hollands perspectief. Waarin wij allemaal meer zijn van het harde werken, op tijd komen, wifi en dat soort zaken, terwijl daar alles helemaal lekker gaat op een rustiger tempo, het is daar communistisch dus het is allemaal een heel andere heart beat zou ik maar zeggen dan in Nederland. En die tegenstelling zal denk ik op een leuke, grappige en pijnlijke manier in beeld gebracht gaan worden.

BiosAgenda.nl: Hebben jullie speciale voorbereidingen moeten treffen?
Tjebbo Gerritsma: Ik moest afvallen. Ik wilde het ook heel graag.

Maaike Martens: Het enige wat ik dacht was: ik moet wel een paar woordjes Spaans gaan oefenen. Nou, als je op groot beeld komt... Ik ben een bonenstaak, dat kan je sowieso wel al zien, dus een beetje wat strakker mocht wel. Ïk heb dus lekker gesport en een beetje op de koolhydraten gelet.

Wat voor stijl word Verliefd op Cuba?
BiosAgenda.nl: Ibiza, Toscane ...Cuba?
Johan Nijenhuis: Het idee ontstond 2 jaar geleden. Bij Cuba denk je al snel aan de straten van Havana, de mooie stranden. Maar de grote vraag was wel: gaan we daar ooit vergunning voor krijgen in een communistisch land? Daarom werd het eigenlijk heel lang geheim gehouden omdat we dachten: 'misschien lukt dat wel helemaal niet'.

De opluchting is des te groter, het is gelukt. We hebben een vergunning en we kunnen, als eerste Nederlandse grote speelfilm daar, aan de slag.

Dat we vergunning hebben is niet zo zeer mijn verdienste als te danken aan de veranderingen in het land zelf. Cuba wordt steeds liberaler, er mag steeds meer. Vanaf nu mag er af en toe een Westerse film ploeg komen.

BiosAgenda.nl: Ben je een beetje bekend met de Cubaanse filmwereld? (zie ook onze bonus video, na de aftiteling ‘Coverstory: Film in Cuba’, red.)
Johan Nijenhuis: Uhhh… Ze hebben dus een Oscar winnaar (alleen een Oscar-nomintie), twee Oscar winnaars geloof ik zelfs(?) Dus ik ben Fresa y Chocolate gaan kijken, dat is een fantastische film. Ik ben heel veel van de recente Cubaanse cinema gaan zien, waarvan El cuerno de la abundancia. Die is ontzettend leuk en gaat over het moderne Cuba. De hoorn des overvloeds. Dat is een recente Cubaanse film over de veranderingen die het land nu treft.

BiosAgenda.nl: Wat wordt de visuele stijl van de film?
Johan Nijenhuis: Bij Verliefd op Ibiza zit je natuurlijk heel erg op die glitter van het eiland. Bij Toscaanse bruiloft noem ik het zelf opgespoten slagroomsoes. In dit verhaal kiezen we ervoor om een vrouw die alle comfort in het Westen gewend is, dat juist deze vrouw naar het arme Cuba komt en dat ze daar eigenlijk niet mee om kan gaan.

Tijdens onze research ontmoette onze scenarioschrijfster een meisje dat gek werd na 4 dagen op dat eiland want je kan er nergens shoppen. En dat was ze gewoon niet gewend. Die wilde uit gaan shoppen. En toen dachten we: nu hebben we een hoofdpersoon te pakken waardoor dit verhaal gaat lopen. We hebben vanochtend een hele leuke scene gerepeteerd dat alle Nederlanders in blinde paniek raken want er is geen wifi. Er is toch wel ergens wifi? Nee, er is geen wifi.

Noot redactie: Dit is slechts een klein stukje uit de interviews die we hielden met de cast van Verliefd op Cuba. Het filmpje geeft een goede impressie van de gesprekken en de sfeer tussen de acteurs. Na de aftiteling volgt er een bonusfilmpje. We horen graag wat je hiervan vindt.


Koop Our Man in Havana
Koop Fresa y Chocolate
Koop Four Seasons in Havana
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.