compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 48 2-12 t/m 8-12
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > NL co-productie Beste Europese Film

NL co-productie Beste Europese Film

Ook regieprijs voor Thomas Vinterberg

ANOTHER ROUND (Druk), een Nederlandse coproductie met Denemarken en Zweden wint tijdens de 33e editie van de European Film Awards (EFA) de prijs voor Beste Europese Film. SOLE wint beste nieuwkomer en COLLECTIVE beste documentaire.

Delen op facebook
We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

De film ANOTHER ROUND (Druk) van Thomas Vinterberg deed zaterdagavond goede zaken en won in maar liefst 4 categorieën tijdens de 33e editie van de European Film Awards.

De zogenaamde EFAs 2020 Grand Finale werden vanuit het Futurium in Berlijn bekendgemaakt voor de Europese filmprijzen voor documentaire, Discovery (beste debuutfilm), actrice, acteur, scenario, regie en film. Ook kreeg Mark Cousins de award voor Innovative Storytelling.De uitreiking was vanaf 20.00 uur online te zien op europeanfilmawards.eu en iffr.com. (Ook de komende dagen is EFAs Grand Finale nog op de websites te bekijken.)


De meer dan 3800 leden van de European Film Academy – filmmakers uit heel Europa – hebben met het uitbrengen van hun stem bepaald wie de awards krijgen. De European Film Academy en EFA Productions feliciteren de volgende award-winnaars:

EUROPEAN FILM 2020


BERLIJN, 12 DECEMBER: Vicky Krieps en Steven Gaetjen presenteren de award voor Best European Director 2020 aan Thomas Vintenberg voor

BERLIJN, 12 DECEMBER: Vicky Krieps en Steven Gaetjen presenteren de award voor Best European Director 2020 aan Thomas Vintenberg voor "Another Round" ("Druk") op het podium tijdens de 33e European FilANOTHER ROUND (Druk)
Denemarken, Nederland, Zweden
REGIE: Thomas Vinterberg
PRODUCTIE: Sisse Graum Jørgensen & Kasper Dissing in coproductie met Topkapi Films

EUROPEAN DISCOVERY 2020 – Prix FIPRESCI


Sole
Italie, Polen
REGIE: Carlo Sironi

EUROPEAN DOCUMENTARY 2020


Collective (COLECTIV)
Roemenië, Luxemburg
REGIE: Alexander Nanau

EUROPEAN DIRECTOR 2020

Thomas Vinterberg voor ANOTHER ROUND (Druk)

EUROPEAN ACTRESS 2020

Paula Beer in UndineEUROPEAN ACTOR 2020

Mads Mikkelsen in ANOTHER ROUND (Druk)

EUROPEAN SCREENWRITER 2020

Thomas Vinterberg & Tobias Lindholm voor ANOTHER ROUND (Druk)Het EFA-bestuur presenteerde een nieuwe categorie:

EFA AWARD FOR INNOVATIVE STORYTELLING

Mark Cousins
voor Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema

Met deze onderscheiding zet de European Film Academy de baanbrekende documentaire - geproduceerd door Hopscotch Films uit Schotland - extra in het zonnetje. Deze 14-uur durende odyssee laat de kijker kennismaken met een groot aantal vrouwelijke filmmakers die ondanks hun grote kwaliteit vaak over het hoofd worden gezien. Aan de hand van bijna duizend filmfragmenten uit zes continenten over een periode van dertien decennia, vraagt Mark Cousins hoe films worden gemaakt, opgenomen en gemonteerd; hoe verhalen worden gevormd en hoe films leven, liefde, politiek, humor en dood verbeelden, allemaal door de lens van enkele van de grootste regisseurs ter wereld. Allemaal vrouwen.

LUX European Audience Film Award

Voor het eerst maakt EFAs dit jaar ook de nominaties bekend voor de LUX European Audience Award, gepresenteerd door het Europees Parlement en de European Film Academy, in samenwerking met de Europese Commissie en Europe Cinemas.


GENOMINEERD VOOR DE LUX EUROPEAN AUDIENCE FILM AWARD


ANOTHER ROUND (Druk)
Denemarken, Nederland, Zweden
REGIE: Thomas Vinterberg
SCENARIO: Thomas Vinterberg & Tobias Lindholm
PRODUCTIE: Sisse Graum Jørgensen & Kasper Dissing, in coproductie met Topkapi Films


Collective (COLECTIV)
Roemenie, Luxemburg
REGIE: Alexander Nanau
SCENARIO: Antoaneta Opris & Alexander Nanau
PRODUCTIE: Alexander Nanau, Bianca Oana, Bernard Michaux & Hanka Kastelocova


Corpus Christi (BOŻE CIAŁO)
Polen, Frankrijk
REGIE: Jan Komasa
SCENARIO: Mateusz Pacewicz
PRODUCTIE: Leszek Bodzak & Aneta Hickinbotham

De drie genomineerde films zullen in alle 24 EU-talen worden ondertiteld om voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk te zijn. Tussen half december en half april kan men de films bekijken en online de stem uitbrengen op www.luxaward.eu. De uiteindelijke winnaar wordt bepaald door het Europese publiek en de leden van het Europees Parlement, elk met 50% van de stemmen. Op 28 april 2021 wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens een ceremonie in het Europees Parlement.

#luxaward
Berlijn, 12 december 2020


Links:
  1. DE 33ste EUROPEAN FILM AWARDS
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.