compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 03 17-1 t/m 23-1
WEB | mobiel
Mary Queen of Scots
MENU
Home > Filmnieuws > NVB en ANF willen voortzetting filmstimulering

NVB en ANF willen voortzetting filmstimulering

Minder Nederlandse films leidt tot daling bioscoopbezoek

24-9-2003 Het wegvallen van de stimuleringsmaatregelen zal niet alleen funeste gevolgen hebben voor de Nederlandse film. Ook mag worden verwacht dat door een gekrompen aanbod van Nederlandse films het totale bioscoopbezoek in Nederland weer zal dalen, aldus de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB) en de Associatie van Nederlandse Filmtheaters (ANF).

Delen op facebook

Het succes van de Nederlandse film heeft in belangrijke mate bijgedragen aan een opbloeiende bioscoopcultuur in Nederland. Dat kan in de toekomst niet worden opgevangen door de import van nog meer Amerikaanse producties. Het gevolg is dat de bioscopen jaarlijks minstens vijf procent minder publiek zullen trekken. De NVB en de ANF delen dan ook volledig het onbegrip bij de Nederlandse filmwereld over de door het kabinet aangekondigde beëindiging van de filmstimuleringsmaatregelen. Temeer omdat deze stap haaks staat op het door de EU geïnitieerde beleid ter promotie van de lokale en Europese film.

NVB en ANF vinden dat het kabinet niet alleen de positieve uitkomsten van de evaluatie door het bureau Berenschot negeert, maar ook geen gehoor geeft aan de behoefte van het publiek. Bij een marktaandeel dat dit jaar boven twaalf procent uit zal komen en met bijna drie miljoen bezoekers, nemen de Nederlandse films tegenwoordig een prominente plaats in bij het bioscooppubliek. Dat is grotendeels te danken aan de filmstimuleringsmaatregelen. Die hebben er toe bijgedragen dat Nederlandse films in de afgelopen jaren kwalitatief steeds beter zijn geworden.

Ook is de diversiteit van de Nederlandse films groter geworden, waardoor meer en verschillende publieksgroepen worden bereikt. Nederlandse films zijn onderdeel van de Nederlandse cultuur. Door hun specifiek eigen karakter zijn zij in staat om een breder publiek aan te spreken dan het gebruikelijke buitenlandse filmaanbod. Daarmee
verstevigt de Nederlandse film de fundamenten van de bioscoopexploitatie én van een levendige filmcultuur in Nederland.

De NVB en ANF pleiten voor een degelijke ondersteuning van de Nederlandse film als uitdrukking van een consistent cultuurbeleid. Zoals in de omringende Europese landen al langer wordt onderkend, is ook in Nederland een nationale filmsector economisch niet levensvatbaar en kan dus niet zonder behoorlijke overheidssteun bestaan. Zonder filmstimuleringsmaatregelen kan het huidige niveau van de Nederlandse filmproductie niet worden vastgehouden en zou het publiek de Nederlandse film voorgoed de rug kunnen toekeren. En daarmee zou ook de bioscoopsector ernstige schade oplopen.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.