compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 50 13-12 t/m 19-12
WEB | mobiel
Aquaman - Film van de week
MENU
Home > Filmnieuws > Onbekende films Joris Ivens opgedoken

Onbekende films Joris Ivens opgedoken

28-11-2003 NIJMEGEN - In de Verenigde Staten zijn enkele maanden geleden twee nog onbekende korte films van de Nederlandse filmmaker Joris Ivens gevonden. De Europese Stichting Joris Ivens meldde de vondst donderdag.

Delen op facebook

Het gaat om een documentaire van tien minuten, Bip goes to Town, en de vijf minuten durende The Worst of Farm Disasters. Beide films zijn gevonden bij Jim Parkinson, de zoon van Bip Parkinson, de jongen die de hoofdrol speelt in Bip goes to Town.

De Amerikaanse professor Ephraim Smith van de California State University (Fresno) deed de vondst tijdens de voorbereidingen van een film over de impact van de electrificatie van het platteland. Hij was op zoek naar nog levende personen uit de Ivens-film Power and the Land (1940).

Een woordvoerder van de Joris Ivens stichting noemt de vondst zeer bijzonder. ''Van sommige films weet je dat ze bestaan of in ieder geval ooit gemaakt zijn, maar van deze twee wisten we niets af. Stiekem hoop je altijd dat je nog iets nieuws ontdekt.''

Joris Ivens (1898-1989), die van zijn communistische overtuiging nooit een geheim heeft gemaakt, woonde tussen 1937 en 1946 in de Verenigde Staten. In die periode maakte hij in opdracht van de staat documentaires die de invoering van elektriciteit op het Amerikaanse platteland moesten bevorderen. De twee nu gevonden documentaires maakte hij in 1940 voor het ministerie van Landbouw in de Verenigde Staten.

Na digitalisering komen de films in het Joris Ivens Archief van de Europese Stichting in Nijmegen.


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.