compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 50 13-12 t/m 19-12
WEB | mobiel
Mary Poppins Returns - Film van de week
MENU
Home > Filmnieuws > Openingsfilm tiende Amnesty Filmfestival bekend

Openingsfilm tiende Amnesty Filmfestival bekend

Documentaire over mensenrechtenactiviste beleeft wereldpremière op AIFF

6-2-2008 De tiende editie van het Amnesty International Film Festival (AIFF) gaat op 26 maart van start in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. Het vierdaagse festival opent met de wereldpremière van "Anna, Seven Years on Frontline".

Delen op facebook

De nieuwe documentaire van de Russisch-Nederlandse regisseur Masha Novikova belicht het leven en werk van de Russische journalist Anna Politkovskaja. Aan de hand van archiefmateriaal en gesprekken met vrienden en collega's vormt zich een beeld van haar strijd tegen mensenrechtenschendingen in Rusland.

Anna Politkovskaja bevindt zich zeven jaar van haar leven aan de frontlinie in Tsjetsjenië en loopt daarbij meerdere malen groot risico. Ze schreef kritische boeken en artikelen over Rusland en de onderdrukking van het Tsjetsjeense volk. Voor haar werk werd ze diverse malen onderscheiden. Zo ontving ze in april 2005 de prijs voor de vrijheid en de toekomst van de pers van de Mediastichting Leipzig.

Op 7 oktober 2006 kwam abrupt een einde haar leven. Anna Politkovskaja werd in de hal van haar appartement doodgeschoten. Het onderzoek naar de moord op haar verloopt traag en heeft tot nu toe tot weinig resultaat geleid.

Het AIFF brengt tijdens haar jubileumeditie een ode aan mensenrechtenactivisten: journalisten, advocaten, politici en andere burgers die zich vreedzaam inzetten voor het bevorderen van de naleving van de mensenrechten. In toenemende mate treden ook filmmakers op als activist. Documentairemakers trachten transparantie en inzicht af te dwingen daar waar duistere praktijken aan de ogen van het publiek worden onttrokken.

Van 26 tot en met 30 maart vertoont AIFF zo’n veertig speelfilms, documentaires en korte films over mensenrechten en menselijke waardigheid. Festivallocaties zijn filmtheaters Kriterion en Studio K in Amsterdam en Filmhuis Den Haag. In het verdiepingsprogramma gaan filmmakers, mensenrechtenactivisten en publiek met elkaar in gesprek. Het festival kent de VARA Publieksprijs en een jongerenprijs, de MovieSquad AllRightS Award, toe.


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.