compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 12 21-3 t/m 27-3
WEB | mobiel
Us - Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Oscar-jury krijgt toch filmkopieën

Oscar-jury krijgt toch filmkopieën

25-10-2003 LOS ANGELES - De grote Hollywood-studio's en de Academy (de organisatie achter de Oscars) hebben donderdag een compromis bereikt. De studio's zullen toch kopieën van hun nieuwste films aan de ruim 5600 leden van de Academy Award-jury sturen.

Delen op facebook

De afgelopen weken was een conflict tussen beide partijen ontstaan over het versturen van de zogeheten 'screeners', kopieën van films die meedingen naar een Oscar. De Motion Picture Association of America, eigenaar van de grootste filmstudio's, besloot op 30 september dit jaar geen exemplaren meer naar de juryleden te sturen. Zo moest worden voorkomen dat die illegaal zouden worden gekopieerd.

Acteurs en producenten waren woedend. Naar hun mening komen veel producties van onafhankelijke kleine studio's niet in grote bioscopen, zodat de jury die nauwelijks te zien krijgt. Het toesturen van video-versies heeft in het verleden mogelijk gemaakt, dat ook die films onder de aandacht van de jury kwamen en soms ook in de prijzen vielen.

Volgens het nu bereikte akkoord moeten de ontvangers van de screeners een overeenkomst tekenen waarin ze beloven de film zelf te houden, niet te kopiëren en niet aan derden te door te geven. De juryleden kunnen alleen een video-uitvoering van de screeners krijgen en geen - gemakkelijker te kopiëren - dvd.

De 76e editie van de Oscaruitreiking wordt op 29 februari 2004 gehouden in het Kodak Theatre in Hollywood.


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.