compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 32 11-8 t/m 17-8
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Personal Shopper recensie
Filmrecensie
**000
Waardering 2/5

Personal Shopper recensie

'Hate it or love it'

Personal Shopper van Olivier Assayas werd op het filmfestival van Cannes wisselend ontvangen: de ene dag klonk er boegeroep, de volgende dag was er een staande ovatie.

Delen op facebook
We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Dat sluit aan bij een recensie die ik eerder las van een bevriende collega: You’ll Either Totally Love Or Totally Hate Personal Shopper. Ik behoor tot de laatste categorie.

Personal Shopper vertelt het verhaal van Maureen, gespeeld door Kristen Stewart. Ze woont en werkt in Parijs als personal shopper voor een beroemde actrice: zij koopt haar dure jurken en sieraden die ze kan dragen tijdens premières en feestjes. Ze haat haar werk maar wil niet weg uit Parijs. Ze wacht namelijk op een bericht van gene zijde van haar overleden tweelingbroer. Omdat ze beide leiden aan een zwak hart hadden ze afgesproken dat degene die het eerst zou overlijden een bericht aan de ander zou sturen. Het lijkt erop dat Maureen er lang op moet wachten maar dan ontvangt ze anonieme SMS-berichten.

Kristen Stewart in Personal Shopper (c) The Searchers

Kristen Stewart in Personal Shopper (c) The SearchersHet plot is niet het enige wat vreemd is aan deze film: ook stilistisch zwabbert de film heen en weer tussen een horror, een thriller en een drama over rouw. Sommige films weten succesvol genres te combineren of te overstijgen. Hier wekt het echter meer irritatie op.

Een ander probleem is dat ik de film er gewoonweg lelijk uit vond zien: fletse beelden, korrelig beeld en rommelig camerawerk. Dat zou ongetwijfeld allemaal de bedoeling zijn maar wie kan me uitleggen waarom? Mag de extravagantie niet extravaganter? De geestverschijningen enger? Waarom dat onderkoelde?

Wat ook niet helpt is dat Maureen een groot gedeelte van de film aan het SMS-en is met de onbekende figuur. Anno 2017 is dat misschien wel realistisch maar het levert wel saaie filmbeelden op. Onderaan de streep kijken we naar 20 minuten getik op een telefoon.

Het lichtpuntje aan deze film is Kristen Stewart. Zij speelt haar hoofdrol met verve en creëert een personage die je wil blijven volgen.

Deze week zul je in de Nederlandse pers genoeg recensies gaan lezen die deze film wil goed vinden. Ik ben echter niet overtuigd.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.