compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 46 14-11 t/m 20-11
WEB | mobiel
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Pieter Lossie (17) uit Woerden wint internationale filmprijs

Pieter Lossie (17) uit Woerden wint internationale filmprijs

14-12-2018 De 17-jarige Pieter Lossie uit Woerden won vorige week in Griekenland de award voor beste animatiefilm tijdens het Europese Filmfestival Camera Ziziano 2018, voor zijn korte stop motionfilm Far Away.

Delen op facebook
Filmmaker Pieter Lossie (17) uit Woerden won tijdens het Europese Filmfestival Camera Ziziano 2018 de prijs voor beste animatiefilm (C) Pieter Lossie

Filmmaker Pieter Lossie (17) uit Woerden won tijdens het Europese Filmfestival Camera Ziziano 2018 de prijs voor beste animatiefilm (C) Pieter Lossie

Far Away gaat over een jongen van vijftien die omgaat met de dood van zijn moeder. De film wordt begeleid voor pianomuziek, wat Lossie zelf heeft gecomponeerd. ,,Toen ik de pianomuziek vijftig keer achter elkaar luisterde, hoorde ik in het midden verlies en op het eind een soort voldoening. Vanaf daar breidde het verhaal zich uit."

Pieter Lossie is ook bekend van de film "Bennie Stout", waarin hij Roderick speelde. Tegenwoordig richt hij zich op het maken van korte stop motion films, wat hij liever doet dan acteren. ,,Vroeger vond ik acteren tof, maar ik merkte dat ik kleurpotlood kreeg en alleen maar mocht inkleuren. Het mooie aan zelf filmen is dat ik de lijntjes mag tekenen en zelf de kleur kan bepalen. Met het zelf regisseren van films heb ik veel meer creatieve vrijheid", zegt hij.

Lossie is maatschappelijk betrokken en maakte vorig jaar Greed, waarin hij protesteert tegen ontbossing en mensen- en dierenleed. Het milieu is een grote inspiratiebron voor hem. ,,In Griekenland (waar het festival plaatsvond) heb ik andere jonge filmmakers ontmoet. We vinden de kijk van jongeren op het klimaatprobleem interessant. Daar wil ik graag een documentaire over maken."

Zie ook ons artikel Korte film: Far Away.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.