compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 12 21-3 t/m 27-3
WEB | mobiel
Us - Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Polanski krijgt César voor 'The Pianist'

Polanski krijgt César voor 'The Pianist'

23-2-2003 De Franse filmmaker Roman Polanski heeft zaterdag de César voor beste regie gekregen voor zijn film 'The Pianist'. De prestigieuze Franse filmprijzen werden in Parijs voor de 28e keer uitgereikt.

Delen op facebook

De film van de 69-jarige Polanski over een joodse pianospeler in Warschau tijdens de Tweede Wereldoorlog is ook genomineerd voor een Oscar. The Pianist werd zes keer onderscheiden. De prijs voor beste acteur ging naar Adrien Brody, die de hoofdrol in de film speelt. Ook werd de film van de in Parijs wonende Polanski onderscheiden voor de muziek, de geluidskwaliteit, het decor en de fotografie.

De film Hable con Ella van de Spaanse regisseur Pedro Almodóvar kreeg de César voor Beste film in de Europese Unie. Het was de vierde keer dat Almodóvar met een César werd geëerd. De film vertelt het verhaal van twee mannen die elkaar onder vreemde omstandigheden in een ziekenhuis ontmoeten.

De Amerikaanse actrice Meryl Streep kreeg een ere-César. Streep was al dertien keer genomineerd voor een Oscar, inclusief die van dit jaar. Zij is nu genomineerd voor haar bijrol in de film Adaptation. Bovendien benoemde de Franse regering de ster (Kramer vs. Kramer en Sophie's Choice) tot commandeur in de orde van de kunsten en de letteren. Streep ontving deze onderscheiding uit handen van de Franse minister van Cultuur, Jean-Jacques Aillagon.

De prijs voor de beste buitenlandse film ging naar Bowling for Columbine van de Amerikaan Michael Moore. De documentaire gaat over het wapenbezit in de Verenigde Staten en de gevolgen daarvan. In zijn dankwoord sprak Moore waardering uit over Frankrijks weerstand tegen de Amerikaanse plannen om een oorlog te beginnen in Irak. Vorig jaar koos IDA, de internationale organisatie van documentairemakers, het werkstuk van Moore tot beste documentaire aller tijden.


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.