compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 16 18-4 t/m 24-4
WEB | mobiel
Baantjer het Begin - Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Poolse filmproducent veroordeeld tot 2,5 jaar cel

Poolse filmproducent veroordeeld tot 2,5 jaar cel

27-4-2004 WARSCHAU - De 58-jarige Poolse filmproducent Lew Rywin is veroordeeld tot 2,5 jaar cel wegens het aanzetten tot omkoping. Dat heeft een Poolse rechtbank maandag beslist. Er was drie jaar tegen Rywin geëist.

Delen op facebook

Lew Rywin (The Pianist en Schindler's List) zou twee jaar geleden $17,5 miljoen van Adam Michnik, de hoofdredacteur van de Poolse krant Gazeta Wyborcza, hebben gevraagd. In ruil daarvoor zouden, aldus Rywin, ''hoge functionarissen in de regering'' voor een aanpassing in de Mediawet zorgen. Die moest Agora, de uitgever van de kwaliteitskrant, in staat stellen een televisiestation te kopen, iets wat op dat moment niet was toegestaan. Michnik nam het gesprek stiekem op en publiceerde het in zijn krant.

De Poolse premier Miller heeft tijdens een parlementaire enquete toegegeven dat hij bijna vanaf het begin op de hoogte was van de zaak. Miller, wiens naam in verband is gebracht met de omkoping, zei dat hij de zaak niet aan de openbare aanklager heeft aangedragen omdat hij de zaak niet serieus nam.

Een parlementaire commissie kwam eerder deze maand tot de conclussie dat Lew Rywin, die de beschuldigingen altijd heeft ontkend, als enige heeft gehandeld en dat premier Miller niet betrokken is bij de zaak. Vier van de negen commissieleden zijn wel van mening dat hooggeplaatste functionarissen bij het schandaal waren betrokken. Miller heeft mede als gevolg van 'Rywingate' laten weten dat hij op 2 mei aftreedt.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.