compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 39 24-9 t/m 30-9
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Racisme in Force of Nature

Racisme in Force of Nature

Waarom wordt deze matige B-film nu uitgebracht?

Het Amerikaanse bioscoop- en Nederlandse vod-publiek smult van de nieuwste B-film met Mel Gibson Force of Nature, maar Amerikaanse media zitten — in deze tijden van 'Black Live Matter' — met deze film in hun maag, waarin iedereen die latino is wordt afgeknald.

Delen op facebook
We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

De timing van de release is ronduit slecht te noemen en de film is „racistisch", roept de website de Daily Beast ('Mel Gibson’s New Pro-Police Brutality Movie Is Crazy Racist'. De website Digital Spy verwoordt het iets anders 'dit is geen oké film' ('This is not an okay movie').Is hier sprake van overtrokken politieke correctheid? Of hebben de Amerikaanse media een punt? En hoe kan het dat er geen woord in de recensies is gerept van het 'vermeende' racisme? De film staat op het moment van schrijven al drie dagen op nummer 1 in de dagelijkse vod-top 10 van BiosAgenda.nl. Op Twitter gaan velen flink te keer tegen de film.

Wat is het verhaal?


Er is een categorie 5 storm gaande in Puerto Rico (inderdaad, dit is twee jaar geleden gebeurd met orkaan Maria met verwoestende gevolgen) en een oude man Ray — de altijd goed acterende Mel Gibson, maar ook antisemiet — weigert zijn appartement te verlaten tijdens de evacuatie. De afgematte politieagent Cardillo — gespeeld door een sterk acterende Emile Hirsch, die eerder in opspraak kwam voor vrouwenmishandeling — is van het type „ik weiger Spaans te leren" en hij wantrouwt de lokale bevolking. Hij heeft net de dochter van Ray (Kate Bosworth) verteld dat hij niets kan doen als Ray niet weg wil, wanneer een groepje boeven de flats schietend komt binnenvallen.

Bewerkte poster van Force of Nature © 2020 BiosAgenda.nl

Bewerkte poster van Force of Nature © 2020 BiosAgenda.nlVanaf dat moment gaat Ray [Spoilers!]—een ex-politieman — samen met Cardillo de boeven te lijf door te schieten op iedereen die Spaans spreekt met de 'nobele bedoeling' om Ray's dochter, een zwarte man, een Holocaust-ontkenner en de jonge partner van Cardillo in veiligheid te brengen.

Wat is er precies fout met de timing?


In Nederland gaat de film vanwege de corona-maatregelen geruisloos op 2 juli 2020 in de bioscoop in première en doet niet zoveel, vier weken later is de film al beschikbaar als vod en vanaf dat moment gaat het hard. De film is weliswaar alleen beschikbaar als koop, maar vindt de weg naar de top al snel en belandt op nummer 1 op 7 augustus 2020.

In de VS gaat de film ook begin juli in de bioscoop, net op het moment dat slachtoffers vallen door politie-optreden tijdens demonstraties van Black Lives Matter (BLM). Om dan een film uit te brengen over witte politiemannen die op alles wat bruin is schieten, is inderdaad discutabel. Filmmaatschappij Lionsgate heeft juist daarvoor haar steun gegeven aan de BLM-beweging, door de makers van Antebellum toegang te geven tot de socialemediakanalen van Lionsgate.Waarschijnlijk is hier gewoon sprake van tunnelvisie of te veel in pakketjes denken, waardoor het lijkt dat de linkerhand niet weet wat de rechterhand doet. Want deze film lijkt bedoeld te zijn voor rechts-Amerika dat het grappig vond dat president Trump keukenrollen gooide naar het publiek tijdens zijn bezoek aan Puerto Rico na de ramp en de regering daar voor corrupt uitschold. Het is deze vorm van gebrek aan nuance dat steekt.

Het racisme van de film wordt niet herkend


Het is pijnlijk dat geen recensent in Nederland of België het racisme van de film met naam benoemt. Wordt dit niet herkend? Het kan ook zijn dat filmrecensenten gewend zijn dat in Amerikaanse actiefilms geen ruimte is voor subtiliteit, maar om in deze tijd het racisme van het type „neermaaien van indianen" niet ter discussie te stellen is toch een beetje problematisch.

Het wordt tijd dat Hollywood beter op dit soort botheid let, zeker nu ze meer op het wereldtoneel opereren dan voorheen.

Overigens betekent het niet dat een film slecht is als die racistisch is: toevallig is Force of Nature een middelmatige B-film, ondanks de acteurs. Wie ooit de film "The Birth of a Nation (1915)" van D.W. Griffith heeft gezien, weet dat ook goede films racistisch kunnen zijn en juist daardoor gevaarlijk zijn (de film lanceerde de Ku Klux Klan). Ook in die film werd op alles wat donker was neergemaaid en ook toen zeiden de filmrecensenten niets.

De film Force of Nature zit boordevol witte-redder-glorificatie en het wordt tijd dat we stelling nemen en er niet klakkeloos overheen stappen.


Links:
  1. This is not an okay movie
  2. Mel Gibson’s New Pro-Police Brutality Movie Is Crazy Racist
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.