compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 11 14-3 t/m 20-3
WEB | mobiel
Arctic - Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Recensie Late Shift
Recensie

Recensie Late Shift

'De kijker bepaalt'

20-6-2017 Late Shift is een interactieve film waarbij de kijker met behulp van zijn smartphone het verloop van de film kan bepalen. Of is er sprake van een schijnvrijheid? Het levert in ieder geval een leuke film op.

Delen op facebook
Recensie Late Shift

Recensie Late Shift

Matt is jongeman die werkt in een parkeergarage. Tijdens een late dienst merkt hij iets verdachts op: er wordt een auto gestolen en vanaf dat moment belandt Matt van de ene krankzinnige situatie in de andere.

Eigenlijk is er niets irritanter dan mensen die hun telefoon laten aanstaan tijdens de film maar bij Late Shift is het de bedoeling. Meerdere malen krijg je tijdens de film een keuzemoment voorgeschoteld. Moet de hoofdpersoon wegrennen of niet? Moet hij iemand vertrouwen of wantrouwen? De kijker moet deze keuze in een korte tijd maken en de meerderheid bepaald. Zo loopt de film verder om vervolgens op zeven verschillende manieren te eindigen.

De technische implementatie van de app loopt perfect mee met de film: tijdens het keuzemoment loopt de film gewoon door om vervolgens te snijden naar een nieuw shot als de keuze is gemaakt. De film wordt dus niet onderbroken maar maakt gebruik van geloofwaardige rustmomenten.

Doordat men met een smartphone kan bijsturen is de kijker in staat om de film te beïnvloeden. Maar is er geen sprake van een schijnvrijheid? Als Matt iets verdachts ziet in de parkeergarage krijgt het publiek de keuze om te gaan kijken of om het te negeren. Natuurlijk kies je ervoor om te gaan kijken: anders heb je geen film. Deze schijnvrijheid wordt nogmaals onderstreept als we kiezen om Matt weg te laten rennen van een stel criminelen. Tien seconden later wordt hij alsnog gepakt: die keuze heeft dus niets uitgemaakt.

Als de film is afgelopen krijgt de kijker nog de vraag of hij tevreden is met de afloop. Nee, besluit het collectief. Maar welke keuzes hadden we moeten maken voor een ander einde? We krijgen het niet te weten. De rest van Nederland ook niet want de film is maar eenmalig te zien op 21 juni in enkele bioscopen van Vue. Wil je de keuzemogelijkheden helemaal uitpluizen dan moet je de film kopen op iTunes.

Late Shift is een erg vermakelijke thriller waarbij de noviteit meer is dan een gimmick. Ik ga nog een keer kiezen.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.