compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 07 13-2 t/m 19-2
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Recensie War For The Planet Of The Apes
Filmrecensie
****0
Waardering 4/5

Recensie War For The Planet Of The Apes

'Uitstekend slotstuk'

13-7-2017 : War For The Planet Of The Apes is derde film in de reeks nieuwe Planet Of The Apes-films. Deze derde en laatste film is een meer dan uitstekend slotstuk.

Delen op facebook

In Rise of the Planet of the Apes uit 2011 maakte we voor het eerst kennis met aap Caesar, gespeeld door een digitale versie van Andy Serkis. Deze film greep mij meteen bij de kladden: niet alleen vanwege het indrukwekkende visuele spektakel maar ook door hoe de mensapen werden afgeschilderd: gevoelige wezens die door de omstandigheden niet anders kunnen dan in opstand komen tegen de mens. Opvolger Dawn of the Planet of the Apes wist mij een stuk minder te bekoren: dat vond ik meer een standaard jungle-oorlogsfilm.

Recensie War For The Planet Of The Apes

Recensie War For The Planet Of The ApesIn het derde deel zijn we inmiddels weer een aantal jaren verder: we worden snel bijgepraat over de eerste films en Caesar blijkt inmiddels het conflict met de mens zoveel mogelijk te vermijden. Hij wil de oorlog tussen mensapen en mensen alleen voeren om zijn eigen soort te beschermen. De oorlog weet hem echter te vinden. De mensen komen achter Casar's locatie met alle gevolgen van dien.

War Of The Planet Of The Apes is ondanks zijn titel niet een enorm epische oorlogsfilm. We volgen vooral Caesar en een klein groepje vertrouwelingen van dichtbij. Door daar de focus op te leggen is het vooral een anti-oorlogsfilm. Caesar, leider tegen wil en dank, wordt steeds door de omstandigheden gedwongen om het conflict aan te gaan. Zijn eigen morele standvastigheid die hij liet zien in Dawn komt zo onder druk te staan. Is hij niet hetzelfde als Koba, de agressieve aap uit de eerste twee films?Naast deze anti-oorlogsretoriek gaat de film ook over het onvermogen van de mens om problemen op te lossen. De mensen hebben er immers zelf voor gezorgd dat de apen hyperintelligent werden. Dat tevens het gevolg dat een virus een groot deel van de mensheid uitstierf. Het conflict tussen aap en mens wordt ook niet opgelost doordat de mens zich steeds weer laat leiden door angst en grijpt naar geweld. Zo gaat de mens aan zichzelf ten onder.

Met War Of The Planet Of The Apes wordt deze trilogie uitstekend afgesloten. Sterker nog: de eerste twee films lijken er wel beter door geworden.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.