compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 50 13-12 t/m 19-12
WEB | mobiel
Aquaman - Film van de week
MENU
Home > Filmnieuws > Regisseur Fukasaku overleden

Regisseur Fukasaku overleden

12-1-2003 De beroemde Japanse filmregisseur Kinji Fukasaku is zondag in een ziekenhuis in Tokio overleden aan de gevolgen van prostaatkanker, zo meldde het Japanse persbureau Kyodo. Hij is 72 jaar geworden.

Delen op facebook

Fukasaku had vorig jaar september al bekendgemaakt dat hij ernstig ziek was, maar was desondanks begonnen met de opnamen van Battle Royale II, het vervolg op de geweldfilm Battle Royale (2000). Eind vorige maand verslechterde zijn toestand en werd hij opgenomen in een ziekenhuis.

Kinji Fukasaku werd geboren in het jaar dat Japan China binnenviel en was vijftien toen de oorlog eindigde in 1945. Zijn jeugd liep bijgevolg volledig parallel met de oorlog.
Fukasaku, die weleens werd omschreven als de nestor van de Japanse B-film, heeft in totaal 62 films gemaakt, waaronder veel yakuzafilms. Sinds 1996 was hij voorzitter van de Japanse vereniging van regisseurs. Hij was van grote invloed op het werk van Quentin Tarantino en John Woo.

Battle Royale, een megahit in Azië en publieksfavoriet tijdens het Filmfestival Rotterdam 2001, maakte niet alleen in Japan maar ook in andere landen de tongen los. In de film werd volgens velen buitensporig geweld tussen middelbare scholieren vertoond.

Fukasaku zei indertijd dat de film gebaseerd is op zijn ervaringen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, toen hij als jongere in een wapenfabriek moest werken. Hij werd destijds geconfronteerd met de dood van de meeste van zijn klasgenoten tijdens een bombardement.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.