compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 42 17-10 t/m 23-10
WEB | mobiel
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Regisseur Pieter Verhoeff (81) overleden

Regisseur Pieter Verhoeff (81) overleden

18-4-2019 Regisseur Pieter Verhoeff — die twee jaar geleden voor de serie Tokyo Trial een Emmy-nominatie in de wacht sleepte en voor de film met dezelfde titel, de Noorderkroon Award 2017 bemachtigde — is gisteravond overleden.

Delen op facebook
Pieter Verhoeff, still uit video-interview © 2017 BiosAgenda.nl

Pieter Verhoeff, still uit video-interview © 2017 BiosAgenda.nl

Pieter Verhoeff had veel interesse voor Friese thema's zoals in zijn films Het Teken van het Beest (1980), De Dream (1985) en Nynke (2001). Toch is hij vooral bekend geworden met de jeugdfilm De brief voor de koning (2008) — naar het verhaal van Tonke Dragt — welke een commercieel succes was.

Pieter Verhoef in gesprek met BiosAgenda.nl in 2017.

Hij was ook veelvuldig actief voor de televisie en maakte veel series. Voor Netflix maakte hij in 2016 de serie Tokyo Triails, over de Aziatische variant van het Neurenberg-tribunaal na WOII. In 2017 maakte hij aan de hand van de opnames de film "Tokyo Triails", die zich meer concentreerde op de Nederlandse kant van de zaak door zich vooral te focussen op de rol van advocaat Bert Röling, gespeeld door Marcel Hensema. In hetzelfde jaar maakte Verhoeff ook de documentaire "Echt Herman Koch" over de schrijver Herman Koch.

Prijzen
Pieter Verhoef ontving voor Het Teken van het Beest — over de IJje Wijkstra, een Fries die vier agenten doodschoot in de jaren '20 — in 1981 een Gouden Kalf. Voor zijn regie van Van Geluk Gesproken, naar de gelijknamige roman van Marijke Höweler, ontving hij in 1988 ook een Gouden Kalf.

BiosAgenda.nl sprak de regisseur voor het laatst tijdens de première van de film "Tokyo Trials", zie De zoektocht naar een rechtvaardig vonnis.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.