compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 12 21-3 t/m 27-3
WEB | mobiel
Us - Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Rob Houwer ruzie met financier Arteco

Rob Houwer ruzie met financier Arteco

17-5-2002 Producent Rob Houwer heeft zijn samenwerking met financier Arteco stopgezet. Houwer wordt bij de voorgenomen productie 'Soldaat van Oranje 2' door de financiers beschuldigd van poging tot oplichting.

Delen op facebook

"Het heeft er alle schijn van dat Houwer een opzetje heeft bedacht. Hij beschikte over een budget van €12 miljoen miljoen en was van plan om daarvan slechts €7 miljoen te besteden aan de productie van de film. Je hoeft niet erg intelligent te zijn om te begrijpen wat hij met het resterende geld van plan was. Nou weet ik dat Houwer een duur huis heeft, maar dit vind ik toch wat overdreven", zegt R. Wigman, advocaat van het filmfinancieringsbedrijf Arteco.

Regisseur en scenarioschrijver Jean van de Velde, tot voor kort betrokken bij de productie, lijkt de beweringen van de raadsman te bevestigen. Hij kreeg het gevoel in een wespennest geraakt te zijn en besloot er uit te stappen.

Inmiddels heeft Houwer een kortgeding aangespannen tegen Arteco, waarin hij eist dat Arteco de afspraken die gemaakt zijn met de belastingdienst over belastingaftrek openbaar maakt. Om via de bekende 'cv-constructie' in aanmerking te komen voor belastingaftrek, moet de overeenkomst tussen Houwer en Arteco worden gewijzigd, maar Houwer weigert dat. Hierop zag Arteco geen andere mogelijkheid dan de overeenkomst op te zeggen.

Rob Houwer dreigt ondertussen ook nog met een aanklacht wegens smaad, vanwege onenigheid over de keuze van het distributiebedrijf Atlas International. Arteco gelooft niet dat de distributeur de klus aankan. Volgens Houwer is dat onzin, daar Atlas al dertig jaar bestaat en de grootste onafhankelijke werelddistributeur in Duitsland is.

Ook de film 'Het Woelen van de Wereld', naar het boek van Maarten 't Hart, zal overigens ook niet worden gemaakt. Dit project werd eind april al afgeblazen. Houwer produceerde in het verleden o.a. Turks Fruit (1973), Soldaat van Oranje (1977), De Vierde Man (1983) en Het Grootste van het Grootste - Abraham Tuschinski (2001).

Bron: De Telegraaf en De Volkskrant (c) 2002


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.