compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 44 29-10 t/m 4-11
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Robby Müller wint Bert Haanstra Oeuvreprijs

Robby Müller wint Bert Haanstra Oeuvreprijs

Prijs voor het eerst toegekend aan een cameraman

Gisterenavond werd aan cameraman Robby Müller de Bert Haanstra Oeuvreprijs, de grootste Nederlandse filmprijs uitgereikt door Ronald Plasterk, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Onder meer prominenten Wim Wenders en Jim Jarmusch gaven acte de présence.

Delen op facebook
We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Robby Müller (1940) werkte met Wim Wenders (Der Amerikanische Freund, Paris, Texas), Jim Jarmusch (Down by Law, Dead Man, Ghost Dog: The Way of the Samurai), Lars von Trier (Breaking the Waves, Dancer in the Dark) en Michael Winterbottom (24 Hour Party People). Zijn oeuvre telt bijna negentig titels. Müller studeerde tussen 1962 en 1964 camera en montage aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam. In Nederland werkte hij onder meer met Frans Weisz (Een Zwoele zomeravond, Hoogste Tijd) en Erik van Zuylen (Opname).

Hij won driemaal de Duitse Filmprijs in goud, en eenmaal de Beierse Filmprijs. Voor zijn camerawerk in Paris, Texas ontving hij in 1984 de Gouden Camera. In 1988 was hij jurylid van het Filmfestival van Cannes. Hij werd, als eerste Nederlandse cameraman, in 2006 in Lodz onderscheiden met de Camerimage Life Time Achievement Award. Müller ontving in 2007 het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs.

De jury, bestaande uit Nelleke Noordervliet (voorzitter), Johanna ter Steege, Melanie Schultz van Haegen, Emile Fallaux en Rien Hagen, noemt het werk van Müller van onbetwist hoge kwaliteit. 'Hij is een weergaloze kunstenaar die virtuoos omgaat met licht en donker zonder louter mooie plaatjes te schieten. Het verhaal en de sfeer van de film zijn leidend voor de beelden die hij maakt. Als geen ander weet hij een sfeer of een tijd te voceren. Daarbij is zijn werk altijd authentiek; hij heeft een onmiskenbaar eigen signatuur. Zijn talent is herkend door grote regisseurs die met Müller hun meest gelauwerde films hebben gemaakt'.

De Bert Haanstra Oeuvreprijs van het Nederlands Fonds voor de Film wordt voor de vijfde keer toegekend. Eerdere winnaars zijn Bert Haanstra (1996) en de regisseurs Fons Rademakers (1998),
Johan van der Keuken (2000) en Paul Verhoeven (2004).


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.