compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 07 14-2 t/m 20-2
WEB | mobiel
Verliefd op Cuba
MENU
Home > Filmnieuws > Roep om vrijlating filmmaker Oleg Sentsov

Roep om vrijlating filmmaker Oleg Sentsov

Hongerstakende Oekraïner vast in Russisch strafkamp

6-7-2018 FAN of Europe, het Europese verbond van filmacademies, heeft tijdens het Tsjechische filmfestival van Karlovy Vary opgeroepen tot vrijlating van de Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov. Sentsov zit in een Russisch strafkamp en is nu 60 dagen bezig met een hongerstaking.

Delen op facebook
FAN of Europe protesteert voor de vrijlating van  Oleg Sentsov (c) FAN of Europe 2018

FAN of Europe protesteert voor de vrijlating van Oleg Sentsov (c) FAN of Europe 2018

De 41-jarige filmmaker, die in 2011 internationaal naam maakte met de dramafilm Gaamer, werd in mei 2014 door de Russische veiligheidsdienst gearresteerd onder verdenking van terrorisme. In een volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International oneerlijk proces werd hij veroordeeld tot 20 jaar gevangenschap. Hij zit deze straf momenteel uit in hetzelfde Noord-Russische strafkamp waar ook dissidenten als Michail Chodorkovski gevangen zaten.

Oleg Sentsov nam deel aan de protesten tijdens de Oekraïense Maidan-coup van 2014, waarbij de pro-Russische president Viktor Yanukovych werd afgezet en er een pro-EU-regime voor in de plaats kwam. Vervolgens protesteerde de filmmaker ook tegen de Russische annexatie van zijn geboortegrond, het Oekraïens-Russische schiereiland De Krim. Rusland beweert dat Sentsov het niet alleen bij protesteren hield, maar er ook terroristische aanslagen voorbereidde met behulp van een rechts-nationalistische Oekraïense organisatie.

Sentsov is sinds 14 mei in hongerstaking. Hij wil hiermee ook aandacht vragen voor 64 andere Oekraïense politieke gevangenen in Rusland.

Volgens FAN of Europe zijn in meer dan 70 steden in meer dan 30 landen mensen de straat op gegaan om tegen Sentsovs gevangenschap te protesteren. Daarnaast riep Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, tijdens de G7-top eveneens op tot zijn vrijlating.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.