compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 03 16-1 t/m 22-1
WEB | mobiel
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Rogue One: A Star Wars Story recensie
Filmrecensie
***1/20
Waardering 3.5/5

Rogue One: A Star Wars Story recensie

'Prima Star Wars film'

14-12-2016 : Met Star Wars: The Force Awakens werd de eerste stap gezet voor nieuwe Star Wars films. Een jaar later is daar Rogue One: A Star Wars Story. Een prequel, een gevaarlijk woord rondom Star Wars films.

Delen op facebook

Rogue One: A Star Wars Story vindt plaats vlak voor gebeurtenissen van Star Wars: Episode IV - A New Hope. In die film leerden we dat Rebellen de blauwdrukken hadden gestolen van de Death Star: een wapen dat in staat is om hele planeten op te blazen. In deze nieuwe film zien we hoe de Rebellen aan die plannen zijn gekomen.

Hoofdpersonage is Jyn Erso ("Felicity Jones"), dochter van wetenschapper Galen Erso die door het kwaadaardige Galactic Empire wordt gedwongen om de Death Star te ontwikkelen. Jyn groeit op zonder haar ouders (zoals dat gebeurt bij Star Wars) en heeft in eerste instantie weinig interesse in de opstand. Als zij erachter komt dat haar vader stiekem een zwakke plek in de Death Star heeft ingebouwd gaat zij toch op zoek naar de blauwdrukken. Dat doet zij met een grote groep Rebellen waaronder de androïde K-2SO en een rebellenspion ("Diego Luna").

Het eerste wat opvalt is dat Rogue One veel serieuzer is dan de andere Star Wars-films: de omgeving is gritty en de oorlogscènes lijken zo te zijn weggelopen uit Vietnam-films. Ook is de moraal vaak ambigu: zo deinst het personage van Diego Luna er niet voor terug om iemand in de rug te schieten als dat zo uitkomt. Een ander voordeel is dat er geen personages zijn toegevoegd die als doel hebben om merchandise-poppetjes te verkopen: geen Ewoks, geen BB-8 of ander schattig spul. Het nadeel van deze aanpak is dat de film af en toe saai dreigt te worden. Het plan om de plannen te stelen stelt niet meer voor dan het reizen tussen verschillende planeten waar de ene na de andere tegenslag overwonnen dient te worden. Het sarcasme van androïde K-2SO biedt als enige wat broodnodige humor in deze film.

Rogue One: A Star Wars Story © 2016 Lucasfilm

Rogue One: A Star Wars Story © 2016 Lucasfilm


Jyn Erso is een nieuwe toevoeging aan de sterke vrouwen die we kennen uit de Star Wars-films. Haar rol wordt dan ook sterk neergezet door "Felicity Jones". In de eerste helft van de film laat zij haar personage gedegen ontwikkelen. Het is daarom ook jammer dat er geen plannen zijn voor een vervolg op deze stand-alone film.

Volgend jaar gaan we weer verder met Star Wars 8, het vervolg op The Force Awakens. Tot het zover is hebben we nu een prima Star Wars film in de bioscoop.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.