compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 50 13-12 t/m 19-12
WEB | mobiel
Aquaman - Film van de week
MENU
Home > Filmnieuws > Roman Polanski niet naar Oscars

Roman Polanski niet naar Oscars

13-2-2003 De regisseur Roman Polanski gaat niet naar de uitreiking van de Oscars op 23 maart, hoewel zijn film The Pianist in zeven categoriën is genomineerd voor een onderscheiding. Hij vindt het te riskant om naar de Verenigde Staten terug te keren.

Delen op facebook

Polanski loopt namelijk de kans voor lange tijd in de gevangenis te belanden als gevolg van een rechtszaak in 1977. De regisseur werd in dat jaar schuldig bevonden aan seksueel contact met een minderjarige en verliet het land voordat de strafmaat was bepaald. Sinds die tijd woont hij in Parijs. Inmiddels heeft zijn indertijd 13-jarige slachtoffer hem in het openbaar vergeven, maar dat maakt voor de openbaar aanklager in Los Angeles niets uit.

Een woordvoerder van het parket in Los Angeles zei tegen de krant USA Today dat er voor de regisseur geen 'deal' met de aanklager inzit. 'Een rechter moet maar uitmaken of hij de cel in moet.' De zaak is volgens de aanklager nog niet verjaard. Frankrijk is nooit ingegaan op herhaalde verzoeken om uitlevering.

In maart 1977 maakte Polanski opnamen van het meisje voor een modetijdschrift. Volgens de indertijd opgestelde aanklacht had hij haar alcohol en pillen gegeven en haar daarna verkracht. Haar moeder deed aangifte. Polanski zei dat het meisje had ingestemd met seks.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.